Milo se povlači, Milić umjesto Ranka - Volim Podgoricu

Milo se povlači, Milić umjesto Ranka

 Demokratska partija socijalista sprema ozbiljnu prekompoziciju političke scene u Crnoj Gori, u okviru koje će se premijer Milo Đukanović povući sa ove pozicije, a Socijalistička narodna partija, na čelu sa Srđanom Milićem,  ući u vladajuću koaliciju, saznaju “Novosti” od dobro obavještenih izvora iz vladaju}e partije. Sagovornik ovog lista kaže da se na ovakvoj prekompoziciji “ozbiljno radi” i da se traži način da SNP što bezbolnije, i bez velikih gubitaka članstva, uđe u vlast. Milić je nedavno, gostujući u jednoj TV emisiji, ovakav scenario i nagovijestio, rekavši da SNP može “mnogo više da uradi kao vlast, ali ne u nikakvim neprincipijelnim savezima sa onima koji bi častan put SNP-a prvoga trenutka kada bi potpisali sporazum doveli u pitanje”.

 

Inače, već duže vrijeme, Milić nije na “istim frekvencijama” kao i veći dio opozicije, koja, nerijetko, zbog nekih poteza koji su išli na ruku DPS-u,  dovodi u pitanje njegovu opozicionu dosljednost. Milićev protivkandidat na nedavnim unutarpartijskim izborima, Aleksa Bečić, otvoreno je insinuirao da je Srđan Milić pobijedio “zahvaljujući pomoći izvan SNP-a”, i nije mu čestitao pobjedu. Sagovornik “Novosti” kaže da je scenario ulaska u vlast jedne “prosrpske” stranke i diplomatski dogovor između aktuelnih vladajućih elita Srbije i Crne Gore.

– Problem se pojavio kada je to javno saopštio srpski predsjednik Toma Nikolić, a srpske i prosrpske partije u Crnoj Gori su tu izjavu dočekale skeptično. Međutim, jasno je svima da je to jedini ispravan scenario i da bi to značajno popravilo i položaj Srba u Crnoj Gori, kaže upućeni sagovornik. On, međutim, nije mogao da precizira kada, i na koji način će se ova “kombinatorika” realizovati.

Toma Nikolić, koji je prošao put od ekstremnog radikala do velikog zagovornika evrointegracija, kazao je prije godinu dana, prilikom prve zvanične posjete Crnoj Gori, da Srbi treba da “prestanu da budu tvrdoglava opozicija svojoj državi. Po njegovim riječima “politički predstavnici Srba u Crnoj Gori trebalo da uđu u vlast koju smatraju mafijaškom, jer bi se sa te pozicije mogli uspješnije boriti protiv kriminala”. 

Druga strana cijele priče su značajno poremećeni odnosi Demokratske partije socijalista i koalicione Socijaldemokratske partije, što je kulminiralo poslije lokalnih izbora u Podgorici na koje je SDP izišao u koaliciji sa opozicionom Pozitivnom, a šef SDP-a vodio je svoju partiju balansirajući na oštrici noža između DPS-a i opozicije. Poslije višemjesečnih pregovora, Ranko Krivokapić se, ipak, privolio “staroj ljubavi”, kako se šuška po kuloarima, ne baš vlastitom voljom. Međutim, u DPS-u tvrde da je Krivokapić ovakvom politikom “prokockao” povjerenje, te da je i u Đukanovićevoj partiji kulminiralo nezadovoljstvo ovom koalicijom u kojoj, kako tvrde, Krivokapićeva SDP ima mnogo više vlasti, nego podrške birača.

– Podgorički izbori mu neće biti zaboravljeni, kaže naš sagovornik. Krivokapić, ukoliko ostane bez vlasti, ovoga puta će se naći u “nebranom grožđu” jer je prokockao i povjerenje opozicije, a više, čak ni birači ove partije, ne znaju šta je kurs i u kom pravcu idu, izuzev pravca ka foteljama funkcionera partije. 

 MARKOVIĆ PREMIJER?

Novo, treće po redu, povlačenje Mila Đukanovića sa premijerske funkcije, bilo bi dio strategije “uvođenja” Srba u vladajuću koaliciju. Makar i formalni, odlazak Đukanovića otvorio bi vrata ulasku u Vladu njegovim “oponentima” koji bi tada imali argument da “DPS počeo da se mijenja”.

– Đukanović je spreman da se povuče, a kao njegov nasljednik se pominje Duško Marković, aktuelni ministar pravde, kažu izvori iz ove partije. Marković je, inače, kao potencijani premijer pomnjan i prilikom “licitiranja” imenima mandatara za sastav aktuelne Vlade.   

 

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com