Nema zatvaranja poglavlja bez rezultata u borbi protiv korupcije - Volim Podgoricu

Nema zatvaranja poglavlja bez rezultata u borbi protiv korupcije

Nijedno novo poglavlje neće moći da bude zatvoreno prije nego što se ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava. To je ključna novina iz nove metodologije EU za vođenje pregovora sa Crnom Gorom, koju je Savjet EU usvojio na sjednici održanoj prije nekoliko danau Briselu. Kako je saopšteno, članovi Savjeta EU donijeli su odluku da se primijeni nova metodologija u pristupnim pregovorima za Srbiju i Crnu Goru, piše Dan.

“U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno dalje poglavlje ne bi trebalo zatvoriti prije nego što se ispune privremena mjerila za dva poglavlja vladavine prava. Takođe, treba razmotriti korektivne mjere u slučaju problema tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi, to jest, neće biti potrebno usvajati nove mape puta”, navodi se u dokumentu koji je u februaru objelodanio evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji.

Dokument precizira da će akcioni planovi biti ažurirani nakon što se ispune privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24 i postave zatvarajuća mjerila. Navodi se da će to omogućiti da ova dva poglavlja uzmu u obzir specifična ključna pitanja identifikovana u vezi sa funkcionisanjem demokratskih institucija i reformom javne uprave, što će pomoći boljem usmjeravanju reformi uovojoblasti.

Dovoljno vremena za reforme

Crna Gora pregovore o pristupanju sa EU vodi od 2012. godine, a ranije je odlučeno da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, budu zatvoreča posljednja. U dokumentu o novoj metodologiji za Crnu Goru naglašava se da će Evropska unija zadržati i dalje ojačati snažni fokus na temeljne reforme. Izvještavanje o ispunjavanju obaveza će se nastaviti kako je predviđeno u pregovaračkim okvirima, a sve kako bi se obezbijedilo dovoljno vremena za neophodne reforme prije nego što se pregovori konačno zatvore.

Takođe, djelovanje protiv svih oblika korupcije biće integrisano kroz snažan fokus u odgovarajućim poglavljima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com