Pariska policija znala da se sprema veliki napad, ali je ćutala? - Volim Podgoricu

Pariska policija znala da se sprema veliki napad, ali je ćutala?

Pariska policija je deset dana prije nego što su izvedeni pogubni napadi znala da šestočlana grupa priprema teroristički napad velikih razmjera na prijestonicu, ali tu informaciju nije proslijedila francuskoj obavještajnoj službi, navodi danas kanal “Frans 24”.

Ta informacija se pojavila iz obavještajne jedinice prefekture pariske policije, a potpisana je početkom novembra, kako kažu dva odvojena izvora za “Frans 24”.

U tom izvještaju se spominje grupa od šest osoba koje žive u 18. arondismanu u sjevernom dijelu Pariza, kao i jedan sirijski državljanin koji falisfikuje sirijske pasoše. Oni su, navodno, radili na “nečemu krupnom”.

Francuski istražitelji su pronašli lažni sirijski pasoš na mestu jednog od nekoliko samoubilačkih bombaških napada nadomak nacionalnog francuskog stadiona i vjeruju da bi jedan sirijski državljanin mogao biti umiješan u napade izvedene 13. novembra.

Međutim, nema informacije u vezi sa prisustvom bilo koje od šest osoba koje se spominju u izvještaju pariske policije među teroristima koji su odgovorni za napade od petka.

Policija se sada pita zašto ta informacija nije prosljeđena unutrašnjoj obavještajnoj službi Frnacuske, DGSI.

Francuski bezbjednosni ekspert Šarl Peligrini rekao je za “Frans 24” da je obavještajna jedinica prefekture pariske policije možda želela da na raspolaganju ima više vremena da istraži o toj grupi.

“Možda je jedinica za terorizam pariske prefekture utvrdila da ta informacija nije vrijedna prosljeđivanja, ili pak da je riječ o ljudskoj grešci”, kaže Markus Karlson iz “Frans 24”.

Do potencijalnog propusta u obavještavanju došlo je nekoliko mjeseci nakon što je Francuska usvojila novi zakon kojim se državi daju velika nadzorna ovlašćenja, podsjeća francuski kanal.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com