Pavlović traži istragu - Volim Podgoricu

Pavlović traži istragu

Potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović zatražio je od Telekoma pokretanje interne istrage zbog e-maila koji je navodno on poslao, a od Vrhovnog državnog tužioca (VDT) tražiće, kako je saopštio, da rasvijetli pozadinu podmetačine kojoj je bio izložen. 

Vijesti su u petak objavile e-mail u kom Pavlović, navodno, poziva članove PzP-a da nađu nestranačku ličnost koja bi zamijenila Miodraga Lekića na poziciji lidera Demokratskog fronta (DF). Pavlović je nakon toga negirao vjerodostojnost poruke, navodeći da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorna za „izmišljene navode“, prenosi MINA.

Pavlović je, na konferenciji za novinare, saopštio da su PzP, i on lično, odlučili da to istjeraju na čistac.

„Nećemo dozvoliti da ovo bude još jedna udbaško-medijska podmetačina koja će brzo pasti u zaborav. Ja sam se već obratio tehničkom direktoru T-com, i zatražio da pokrene internu istragu, jer je inkriminisani mail, za koji uredništvo Vijesti tvrdi da je moj, doturen sa telekomovog web-servera“, kazao je on.

Pavlović je kazao da će se njegove kolege Nebojša Medojević i Veljko Vasiljević sjutra obratiti Telekomu sa zahtjevom da se ispita da li je neko sa Telekomovom opremom neovlašćeno pristupao njihovim e-mail nalozima.

„Ovo što se desilo je ordinarni kriminal, i mi ćemo sjutra zatražiti od VDT-a da odmah otvori istragu i da hitno rasvijetli pozadinu ove udbaško-medijske podmetačine kojoj sam bio izložen. Već sjutra ćemo, sa našim advokatima, napraviti odgovarajuće kriviče prijave i tužbe“, saopštio je on.

Pavlović je kazao da će se on i njegove kolege iz Poslaničkog kluba DF zvanično obratiti ANB-u i Tužilaštvu, tražeći odgovor na pitanje da li je neko od rukovodilaca PzP i DF pod mjerama tajnog nadzora.

„Odlučni smo da ovo istjeramo na čistinu. Obratićemo se i Upravi policije, naravno. A i ostalim nadležnim institucijama – Agenciji za zaštitu podataka, Novinarskom samoregulatornom tijelu. Razgovaraćemo, na ovu temu, i sa diplomatskim predstavnicima zapadnih zemalja u Podgorici“, naveo je on.

Pavlović je najavio da će se narednih dana obratiti medijskom ombudsmanu Vijesti.

„Gospođi koja je istovremeno jedan od osnivača ove nove partije. Zbog čijeg nastajanja su PzP i DF već mjesecima izloženi medijskom šikaniranju. Od gospođe profesorice ću zatražiti njeno gledanje na ovaj sunovrat profesionalizma u Vijestima, i zatražiti zaštitu od neprofesionalnog postupanja njihovog uredništva“, kazao je on.

PzP će se, dodao je, posebnim pismom obratiti suvlasniku koncerna Vijesti, američkom investicionom fondu, kako bi ih upoznali sa takvim, kako je rekao, antiopozicionim djelovanjem njihovog medija. „Sa neprimjerenom političkom ambicijom dijela vlasničke strukture ND Vijesti koja izaziva ovakvo eklatantno kršenje novinarskih standarda u mediju čiji su oni suvlasnici“.

„PzP je član najbrojnije porodice demokratskih partija Zapada, punopravni smo članovi IDU. Obavijestićemo naše prijatelje iz sestrinskih partija o medijsko-udbaškom progonu kojemu smo izloženi. Naravno da ćemo o svemu ovome informisati sve naše sagovornike u Briselu, Londonu, i Berlinu, u svakoj narednoj prilici“, saopštio je Pavlović.

On je poručio da je sadržaj koji je, kako je rekao, sa anonimne T-com adrese dostavljen u četvrtak Vijestima „najobičniji udbaški falsifikat“.

„To je stara, uhodana praksa DPS-ove partijske policije zvane ANB. Ali svi mi znamo u kakvoj državi živimo. Svi znamo da je bezbjednosni sektor van zakona i van bilo kakve institucionalne kontrole, i svi znamo da je to klasična UDBA kojom upravlja šef režima i njemu bliski kriminalni klanovi“, rekao je Pavlović.

On, kako je rekao, ne vidi ništa iznenađujuće u tome što je, „uhodanom praksom, Služba proizvela i podmetnula falsifikovani sadržaj sa ciljem da, kao toliko puta ranije, kompromituje nekoga iz opozicije“.

„Ali ono što su Vijesti uradile u petak, objavljujući bez razmišljanja tu udbašku podmetačinu – to jeste novost, to me jeste iznenadilo i, moram reći, lično rastužilo. Taj njihov postupak predstavlja neoprostivi profesionalni propust koji je nanio nepopravljivu štetu ovom mediju“, dodao je Pavlović.

On je, kako je rekao, uvjeren da su te svoje fatalne greške i ogromne štete danas svjesni svi novinari u Vijestima.

Prema riječima Pavlovića, oni koji su im anonimno dostavili inkriminisani sadržaj imaju solidnu analitiku. „Oni su dobro znali da će se vlasnici Vijesti na podmetnuti sadržaj polakomiti i da će pritisnuti svoje uredništvo da zaboravi na moral i na profesionalne standarde“.

„Analitika ANB dobro zna da se iskonstruisani udbaški sadržaj sa jedne strane idealno uklapa u čitavu kampanju medijskog reketiranja, koju vlasnici Vijesti već mjesecima vode protiv PzP i DF. A, sa druge strane, ovaj iskonstruisani sadržaj dodatno se poklapa sa umišljenim političkim ciljevima vlasnika Vijesti, sa nekim njihovim kalkulacijama o tobožnjim političkim transferima“, rekao je on.

Pavlović je rekao da je, čim je u Vijestima pročitao taj, kako je kazao, sramni tekst, reagovao u skladu sa pravom na ispravku/odgovor koje mu pripada prema Zakonu o medijima, i uredništvu Vijesti uputio demantij (odgovor), u kome je rekao da se radi o iskonstruisanom falsifikatu, „nimalo ne sumnjajući da će taj njegov demantij Vijesti već sjutra objaviti“.

On je kazao da je dobio odgovor od urednika politike u Vijestima, sa objašnjenjem da reagovanje ne mogu objaviti jer nije u skladu sa Zakonom o medijima. „A da su objavili moj demantij (odgovor), kao što sam očekivao, vjerujte da sam bio spreman da to prihvatim kao dovoljnu satisfakciju“.

„Ovako ću ipak morati da ih tužim, nema druge. Nepotrebno je govoriti da su Vijesti bile obavezne, prema Zakonu o medijima, da već u narednom broju objave moj demantij. O toj njihovoj obavezi govori čitavo jedno poglavlje Zakona, tačnije članovi 26-30“, dodao je Pavlović.

On neobjavljivanje demantija smatra skandaloznim i to će, kako je rekao, dokazati na sudu.

„Ovo neobjavljivanje ja istovremeno prepoznajem i kao potvrdu da je uredništvo Vijesti sada potpuno svjesno kakav je novinarski propust napravilo objavljujući podmetnuti falsifikat. Pa sada pokušavaju da što prije tu sramnu epizodu zatvori i zakopa“, rekao je Pavlović.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com