Pejanović u SAD lobira za NATO - Volim Podgoricu

Pejanović u SAD lobira za NATO

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić boraviće od 23. do 27. marta u Sjedinjenim Američkim Državama radi učešća na šestim bilateralnim konsultacijama u oblasti odbrane u Pentagonu, gdje će lobirati da naša zemlja što skorije dobije poziv za članstvo u NATO, saopšteno je iz Vlade. 

Đurišić će se u SAD-u sastati sa predstavnicima Senata, Kongresa i Stejt Departmenta, stoji u platformi za posjetu Pejanovic Đurišić koju je juče usvojila Vlada.

Bilateralne odbrambene konsultacije su najviši nivo političko-vojnih konsultacija na polju odbrane između Crne Gore i SAD-a. Održavaju se načelno jednom u osamnaest mjeseci, sa naizmjeničnim domaćinstvima. 

Pejanović Đurišić će tokom posjete naglasiti da su ukupni odnosi sa SAD kao strateškim partnerom izuzetno dobri, što se posebno odnosi na saradnju u oblasti odbrane. 

“Napomenuće da je saradnja sa SAD-om dodatno osnažena od septembra 2013. godine kada je u Ministarstvu odbrane počeo sa radom američki savjetnik za logistiku koji je svojim iskustvima doprinio uspostavljanju funkcionalnog i efikasnog sistema logističke podrške jedinicama Vojske Crne Gore, a od septembra 2015. godine sa radom će početi savjetnik u oblasti ljudskih resursa”, stoji u informaciji.

Ministarka će takođe istaći značaj podrške koju su SAD pružale od samog uspostavljanja sistema odbrane u Crnoj Gori, kao i na putu evoatlantskih integracija. 

“Posebno će naglasiti pomoć SAD-a u procesu implementacije Strategijskog pregleda odbrane, uspostavljanju Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove, unaprijeđenju sigurnosti na moru, kao i modernizaciji i opremanju VSCG. Informisaće sagovornike o rezultatima koje Crna Gora ostvaruje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, sprovođenju ukupnih reformi kao i mjerama koje preduzima na unutrašnjem planu kako bi adekvatno odgovorila na bezbjednosne izazove”, kazali su u Vladi.

Takođe, dodaju, prenijeće nedvosmislenu poruku da se jedino kroz integraciju u evropske i evroatlantske strukture mogu dugoročno osigurati mir i stabilnost na Balkanu.

“U tom kontekstu, ministar će u svojim izlaganjima naglasiti da NATO članstvo predstavlja spoljnopolitički prioritet Crne Gore i da je Vlada, kroz intenzivne aktivnosti, posvećena ovom cilju”, stoji u informaciji. 

Kako je naglašeno, ministarka će istaći da je u oktobru 2014. godine u Briselu predstavljen V godišnji nacionalni program ANP koji su zemlje članice NATO-a ocijenile kao kvalitetan i sa jasno istaknutim prioritetima za nastavak reformskih procesa. 

“U tom kontekstu, ministar će naglasiti posvećenost Crne Gore da nastavi sa sprovođenjem reformi u predstojećem periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora, kako bi u potpunosti bila spremna za pozivnicu za NATO krajem ove godine. Upoznaće sagovornike da su kroz javni dijalog o prednostima članstva u NATO animirane sve strukture društva i da je fokus stavljen na činjenice i eliminisanje predrasuda relevantnim argumentima”, kazali su u Vladi. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com