RAMA: Odnosi Crne Gore i Albanije netišično bliski! - Volim Podgoricu

RAMA: Odnosi Crne Gore i Albanije netišično bliski!

Predsjednik Vlade Albanije Edi Rama izjavio je za Pobjedu da su odnosi na Balkanu bolji nego ikad, te da zemlje regiona treba da učine sve da se kreću naprijed. Govoreći o odnosima Crne Gore i Albanije, Rama ocjenjuje da dvije države nemaju međusobnih problema i otvorenih pitanja.

“Odnosi između Albanije i Crne Gore su toliko bliski da ponekad izgleda kako je to netipično, gotovo nemoguće između zemalja Balkana. Ali, tako jeste. Treba da učinimo sve što je u našoj moći da se kao države krećemo naprijed, u pravcu Evropske unije”, kazao je premijer Rama za Pobjedu nakon Samita Zapadnog Balkana u Parizu. Komentarišući ulogu Crne Gore na Zapadnom Balkanu, premijer Rama je ocijenio da je u našoj državi „sve u dobrom stanju“.

Rama je rekao da su na Samitu u Parizu predložen „smjeli akcioni plan za trgovinu i transport koji obuhvata sve zemlje”.

“Mi smo još uvijek vjerni Evropi. Pojedini lideri u Evropi imaju probleme sa euroskepticizmom. Naš problemje eurooptimizam. Gdje su evrooptimisti, zašto ih nema više na javnoj sceni”, upitao je Rama.

On je rekao novinarima nakon Samita da je „Bregzit bio šok ne samo za Evropsku uniju, već i za samu Veliku Britaniju, jer Britanci sada shvataju u kakvu katastrofu idu“.

“Vjerujem daje šok od Bregzita prilika da Evropska unija spozna da, onakva kakva je danas, nije dovoljna, da je potrebno “više Evrope” koja će biti bliža građanima”, naglasio je Rama.

On je poručio da je neophodno da se Evropska unija suočava sa svim antievropeizmima. Premijer Albanije je kazao daje ohrabrujuće što omladina u Britaniji ne želi izlazak iz EU, pri čemu je ocijenio daje „izlazak iz Evrope izlazak iz istorije“.

Premijer Rama ističe da su Berlinskim procesom, koji je započet prije dvije godine u Berlinu, a nastavljen prošle godine u Beču i ove u Parizu, „otvorena nova era za zemlje Zapadnog Balkana“.

“Srećni smo što je naša poruka da ne bude zaustavljen proces integracija i da se krene naprijed imala pozitivan odjek. U ovom slučaju ne samo zbog određenih zasluga, već zato što su i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Fransoa Oland bili veoma odlučni da poguraju naprijed proces integracija naših zemalja u Evropsku uniju”, izjavio je Rama.

On je dodao da je Albanija predložila akcioni plan za uklanjanje necarinskih barijera i olakšavanje trgovine i transporta između zemalja Zapadnog Balkana, što je, kako je rekao, uzeto u razmatranje na Samitu kao važan korak za regionalnu saradnju i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana. Sa Samita Zapadnog Balkana u Parizu je poslata snažna poruka zemljama regiona da će proces proširenja EU biti nastavljen, bez obzira što je Velika Britanija na nedavnom referendumu odlučila da izađe iz EU.

Konkretni rezultati Samita su dvije nove inicijative za region, projekti u oblasti transporta i energetike i otvaranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih sa sjedištem u Tirani. Konstatovano je da su povezivanje i trgovina prilika i izazov za zapadno-balkanske zemlje. Učesnici Samita su se saglasili da prioritet treba dati mladima i daje poboljšanje njihove perspektive od izuzetnog značaj a za osiguranje stabilnosti, održivog razvoja i napretka u regionu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com