SIMOVIĆ/GVOZDENOVIĆ: Krivokapić zaustavio toplifikaciju Pljevalja i valorizaciju Kraljičine plaže - Volim Podgoricu

SIMOVIĆ/GVOZDENOVIĆ: Krivokapić zaustavio toplifikaciju Pljevalja i valorizaciju Kraljičine plaže

“Sjetićemo se zaustavljanja i anuliranja već završenog projekta tranformacije Rudnika uglja Pljevlja i pljevaljske Termoelektrane. Uvjereni smo da bismo sada, da nije bilo formalizovanog otpora Skupštine, već imali izgrađen drugi blok Termoelektrane Pljevlja, potencijalnu eksploataciju ležišta Maoče i, što je možda najvažnije, toplifikovana Pljevlja, čime bi bio riješen ekološki problem u tom gradu”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Simovića i Gvozdenovića, u kojem se ističe da je samo formalno, ali ne i suštinski tačna tvrdnja Krivokapića da projekat Kraljičina plaža – Dubovica nije došao do parlamenta.

“Nije došao jer su iz Skupštine od njega lično unaprijed stigle poruke da neće glasati za taj projekat. Nije stigao materijal, ali je stigao njegov nalog da njegovi emisari uhode taj projekat po bijelom svijetu i istražuju samo njima znane konstrukcije. Nije stigao materijal, ali je on koristio svaki svoj javni nastup da izrazi negativan odnos prema tom projektu i prema potencijalnim investitorima. Nije stigao materijal do Skupštine pošto su predstavnici DPS-a i SDP-a više od dva mjeseca potrošili pokušavajući da pripreme aneks Koalicionog sporazuma, u okviru kojeg je radna grupa, formirana od predstavnika obiju partija usaglasila stručne stavove, da bi nakon toga stigla iz vrha SDP-a politička direktiva u vidu stava da ne postoji politička podrška za realizaciju projekta. Poslije svega toga, investitor, konzorcijum kompanija čiji je ključni činilac Rojal grupa, i koji je do sad u svijetu investirao približno dvije milijarde eura, suočen sa političkom opstrukcijom donio je jedinu moguću odluku. Odustajanje Rojal grupe od projekta „Kraljičina plaža” najuvjerljiviji je primjer štete koju prouzrokuje ovaj opstrukcioni model. Povlačenje investitora ovog ranga, za kakve se otimaju sve države svijeta, rezultat je nesposobnosti da stavimo interes države ispred potrebe da pokažemo svoju političko-opstrukcionu moć. Ostali smo sigurno bez 300 miliona eura novih investicija, bez radnih mjesta, bez valorizovanog potencijala te lokacije. Malo će vrijediti građanima Crne Gore naknadna pamet ako Krivokapić naknadno shvati da je projekat dobar”, naglašava se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovim se sumiranje štete ne završava.

“Odustajanje investitora ovog renomea, ne može proći bez posljedica za našu referentnu sliku. Dakle, posljedice opstrukcije i štete tek će trpjeti građani Crne Gore. Krivokapić se hvali da je Parlament kojim rukovodi spriječio projekat na Svetom Stefanu. Riječ je o projektu za koji je investitor dobio podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Neće biti da su u EBRD-u napravili lošu procjenu ili poslovnu odluku pa su podržali ovaj projekat hotelskog rizorta. Da, hotelskog rizorta, a ne „vikend stanova” kako tvrdi Krivokapić. Šteta je što neko ne zna, ili ne želi da zna za nove forme turističkih sadržaja, koje su karakteristične kako za Crnu Goru, tako i za sve razvijene turističke destinacije. Ovakve forme turističkih sadržaja su potpuno utemeljene u našoj zakonskoj regulativi, ne samo danas, već su to nekoliko godina unazad. Aman Resorts posjeduje i upravlja sa 26 malih luksuznih odmarališta i hotela širom svijeta. Svaki Aman Resort je jedinstven, gostima nudi intimu i diskreciju, a pruža najviši nivo usluge. Opet smo mi bili „pametniji” od najuspješnijih. Samo u ovaj projekat koji je, ponavljamo, dobio podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, trebalo je da donese Crnoj Gori 50 miliona eura”, precizirano je u saopštenju.

Najgore od svega, napominju Simović i Gvozdenović, je što se ovdje destrukcija ne iscrpljuje.

“Sjetimo se pokušaja urušavanja ekonomskog sistema i održivost javnih finansija serijom usvojenih neustavnih i populističkih zakona, poput Zakona o zaštiti interesa u rudarsko-energetsko-metalurškom kompleksu koji je Ustavni sud proglasio neustavnim, zbog preuzimanja nadležnosti sudske vlasti, ili Zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO koji je usvojen i kojim je stvorena mogućnost za prijevremeno penzionisanje, što realno ugrožava održivost sistema PIO i 125.000 korisnika prava iz fonda PIO, podrške pokušaju donošenja Zakona socijalnoj i dječijoj zaštiti (penzije za majke sa troje i više djece), pokušaja donošenja izmjena i dopuna Zakona o medijima odnosno pokušaja pravljenja koraka unazad, kako bi se disciplinovali pojedini mediji, uvela svojevrsna cenzura i ozakonila zabrana distribucija da bi se od toga odustalo kada je Venecijanska komisija dala negativno mišljenje. Pošto je riječ o očito svestranoj osobi valja se sjetiti i amandmanske destrukcije, odnosno pokušaja mijenjanja suštine zakonskih rješenja, koje je Vlada jednoglasno predlagala- prilikom usvajanja Zakona o budžetu značajno se mijenjala njegova struktura (primjer: budžetska rezerva se smanjivala a nakon toga insistiralo se na potrošnji sredstava sa pozicije budžetske rezerve koju su već sami preusmjerili); kao i Izmjenama i dopunama Zakona o energetici podržan opozicioni amandman kojim se eliminišu iz računa za struju troškovi gubitaka na mreži, čime su ozakonili tehnološku glupost – promovisali crnogorski perpetuum mobile”, ističe se u saopštenju, uz opasku da “nije prošlo ni bez zakonodavne destrukcije”.

– Zakonodavne reforme u sektorima zdravstva i obrazovanja su usporavane i onemogućavane. Opstruirano je donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Već duže vrijeme blokirano je razmatranje i donošenje važnih zakona: Zakona o regionalnom vodosnabdijevanju, Zakona o legalizaciji objekata, Zakona o morskom dobru… Zašto je ovo ovako? Parlament posljednjih godina nepotrebno, ali sve više upozoravajuće ide ka navodnom „jačanju” svoje pozicije, a u stvari devastaciji političkog sistema kao cjeline, posebno položaja izvršne vlasti u njemu, a konačno i ka urušavanju i svoje pozicije. Parlament je pretvoren u mjesto na kojem se procedure sve manje poštuju a Poslovnik ove institucije postaje fakultativno štivo. Svakako, uvažavajući potrebu otvorenosti Parlamenta za nevladine organizacije, postaje očigledno da neke NVO koje se par ekselans bave politikom i koje neskriveno zastupaju jedan politički stav imaju čak i eksluzivan pristup parlamentarnim procedurama. Nerijetko u Parlamentu a posljedično tome i u javnosti može se čuti da su prošli amandmani neke nevladine organizacije. Sve je više faktičkog napuštanja propisanog načina rada pojedinih radnih tijela, izvjesno, sve sa ciljem i sa potrebom da i na tom nivou Parlament bude ono što nije Ustavom predviđeno. Zakonodavni odbor Parlamenta je, na žalost, eklatantan primjer za to. U tom odboru se, umjesto razmjene stavova o ustavnoj i pravnoj upodobljenosti akata koji ulaze u proceduru već nekoliko godina nedozvoljeno kompromitantno po svakom pitanju otvaraju prave političke debate, saopštavajući da je politika važnija od prava. Upozorenja da se sa tim prestane nijesu pomagala”, podvukli su Simović i Gvozdenović, uz konstataciju da se u parlamentu “očigledno demonstrira nova, Ustavu nepoznata podjela na glavne i odgovorne”.

“Odgovorna je Vlada i dominantna vladajuća partija – DPS. Glavni su opozicija koja nema nikakvu institucionalnu odgovornost prema društvenim procesima, kako sama misli, i sa njima faktički saveznik, lider SDP-a s dijelom svojih sljedbenika. Svjedoci smo da, takvo postupanje, nema samo implikacije u odnosu na efikasnost izvršne vlasti, već i kroz degradaciju svih prethodnih napora, pa i neutralizaciji mnogih, ekonomski nesporno opravdanih projekata. Nema ništa lakše od nečinjenja. Ono ne daje motive da vas napadaju, a otvara prostor za svaku vrstu kritizerstva. Ako ste, pritom, još i dio vlasti, imate ne samo kritizerske, nego i opstrukcione i mogućnosti. A gdje je tu Crna Gora, gdje je interes njenih građana? Razumijemo i potrebu odbrane od optužbi da ste se utopili u tuđi politički profil i izgubili identitet, posebno ako ste manji koalicioni partner. No, ne razumijemo potrebu da, u ime te odbrane političkog subjektiviteta proizvodite štetu”, zaključuju Simović i Gvozdenović.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com