Spor oko Sutorine ozbiljan, ali neće usporiti NATO integracije - Volim Podgoricu

Spor oko Sutorine ozbiljan, ali neće usporiti NATO integracije

 

Rezolucija o Sutorini koja je na javnoj raspravi u susjednoj BiH, izazvala je brojne komentare i polemike u Crnoj Gori, ali i ozbiljne kontra – poteze, pa je zvanična Podgorica odložila slanje svog ambasadora u Sarajevo.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je “pitanje Sutorine završen posao i da očekuje skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici”.

Crnogorski diplomata i bivši ministar inostranih poslova Branko Lukovac ocijenio je da je otvaranje pitanja razgraničenja sa BiH “politički opasno” i da može “značajno otežati” odnose dvije države.

Podovom rezolucije o Sutorini koja je na javnoj raspravi, a kojom se od parlamenta BiH traži da kao štetan odbaci usaglašenu ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH, Lukovac je ocenio da je pokretanje ovog pitanja “rezultat unutrašnjih odnosa političkih struktura u BiH”.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje i u maju prošle godine u Sarajevu usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dve vlade su tokom prošle godine utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore. Nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnijetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan.

Za razliku od Lukovca, bivši ministar vanjskih poslova, Miodrag Vlahović, ne misli da će “evenualni spor sa BiH oko Sutorine usporiti naše uključivanje u NATO, niti napredovanje prema Evropskoj uniji”.

-Prije će biti da će to izazvati potrebu izvjesnih političkih krugova u Sarajevu da pred međunarodnom zajednicom obrazlože svoje ideje i incijative, a posebno njihovu važnost i svrsihodnost u kontekstu nekih mnogo težih problema u BiH, koji su dobro poznati, kazao je Vlahović.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com