Srđa Nema Prevlast - Volim Podgoricu

Srđa Nema Prevlast

Nakon Kongresa predsjednik SNP Srđan Milić ostao je u manjini u poslaničkom klubu u Skupštini, a izvjesno je da je slična situacija i u Glavnom odboru, što može dovesti do blokade rada partije, pišu DN. Lokalni izbori u Herceg no­vom koji će biti održani 14. de­cembra od izuzetnog su znača­ja za SNP i na njima će se, ka­ko je rečeno DN iz više izvora iz ove partije, odlučivati ne sa­mo o lokalnoj vlasti već i o sud­bini partije. Osim izbora jedan od ključnih događaja u ovoj parti­ji biće i sjednica Glavnog odbo­ra na kojoj treba da bude izabran novi Izvršni odbor, kao i potpred­sjednici partije. U ovom trenut­ku niko ne zna kada će do sjed­nice doći. Iako je najavljivana za kraj godine, u SNP-u se sve više govori o mogućnosti da sve bu­de odloženo za januar nakon novogodišnjih i božičnih praznika. Na pitanje kada će biti održana sjednica GO SNP, koje su upu­tili predsjedniku partije Srđanu Miliću DN su dobile odgovor iz medijskog pula ove partije.”Sjednica Glavnog odbora SNP CG će se zakazati kada se za to stvore uslovi prema Statu­tu Partije”, saopšteno je Dnev­nim novinama, bez objašnje­nja o kojim se se uslovima radi.

Jasno je, međutim, da je osnovni uslov za sazivanje sjednice Glavnog odbora da predsjednik ima većinu ko­ja podržava njegove stavove i Milićevu viziju daljeg razvo­ja partije. Izgleda da to nije ta­ko. Poznato je da je Milić ostao u manjini prvo u svom posla­ničkom klubu u Skupštini Crne Gore. Od devet poslanika naj­manje pet nije podržalo Mili­ća na Kongresu 23. novembrau Beranama. Slično je raspo­loženje i u novom Glavnom odboru koji ima 125 članova. Prema računici predstavni­ka nekih jakih frakcija u SNP-u Milić je i u ovom najvažni­jem tijelu partije u značajnoj manjini, jer veliki broj člano­va GO podržava Aleksu Bečića i Aleksandra Damjanovića koji su mu bili protivkandidati na Kongresu. Milića ne podržavaju članovi GO iz naj­većih Opštinskih odbora kao što su podgorički, beranski, bjelopoljski i hercegnovski… To znači da postoji moguć­nosti da njegovi predloži za imenovanja potpredsjedni­ka i Izvršnog odbora ne “pro­đu” Glavni odbor, što bi dove­lo do blokade rada partije, od­nosno, kako Statut predviđa, ove funkcije bi obavljali “sta­ri” funkcioneri, do izbora no­vih, koje je Milić pokušao da neutrališe delegirajući veli­ki broj novih članova na Kon­gresu. Očigledno da to nije bi­lo dovoljno.

“Trudićemo se da sačuva­mo jedinstvo partije. Milić je dobio legitimitet na Kongresu i on je predsjednik partije, ali sada treba da ubijedi i Glav­ni odbor da partija, pod nje­govim vođstvom, ima budućnost. Naravno, znatno bolju nego što je sada vidimo”, ka­zao je DN jedan visoki funkcioner SNP-a.”Na sjednici Glavnog odbo­ra ćemo svi pričati javno. Ta­da ćemo znato kakva je bu­dućnost partije i da li je Milićeva pobjeda virtuelna ili re­alna”, kazao je on.Zbog toga su izbori u Her­ceg Novom značajni za ovu partiju. U slučaju poraza ko­alicije u kojoj je SNP nezado­voljstvo bi se iskazalo upra­vo na sjednici GO i Milić bi bio proglašen za prvog kriv­ca, kojem je već imputirano da je kriv za forsiranje Obra­da Gojkovića za kandidata za predsjednika SO i raspad Opštinskog odbora u Herceg Novom.Sve ovo bi dovelo SNP u apsurdnu situaciju jer je, da podsjetimo, Milić ubjedljivo pobijedio na Kongresu, sa­svim je sigurno da će biti, u situaciji novskog poraza, po­stavljeno pitanje i legitimno­sti i odgovornosti predsjedni­ka Socijalističke narodne par­tije. On o tome nije želio da razgovara, kao ni o plano­vima o sazivanju sjednice Glavnog odbora.

Srđan Milić je pobijedio na Kongresu dobivši u prvom kru­gu podršku 273 delega­ta. Iza Milića najveći broj glaso­va je osvojio Aleksa Bečić 141, pa onda Aleksandar Damjanović 80. Miliću je ovo treći man­dat na čelu SNP-a na čijem če­lu se nalazi od 2OO6. godine.Kongresu je prisustvovalo ukupno 494 delagata. Milić je, na sjednici Glavnog odbo­ra stranke za svoju kandida­turu, dobio podršku od stra­ne 23 opštinske organizaci­je, Damjanović od 14, a Be­čić od 13. Ostala potencijalna 33 kandidata za predsjednika partije nijesu tada prihvatila kandidaturu.

DN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com