Popa: Evropska unija će nastaviti da pomaže razvoj Bijelog Polja

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa boravila je juče u radnoj posjeti Bijelom Polju. Ona se sastala sa predsjednikom Petrom Smolovićem i rukovodstvom Opštine, gdje se razgovaralo o najbitnim pitanjima koji se tiču Bijelog Polja i uloge lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija.

“Sa zadovoljstvom posjećujem Bijelo Polje, uspješnu zajednicu s velikim razvojnim potencijalom, koju smo podržavali do sada, a želimo tako i da nastavimo”, kazala je Popa.

Na sastanku je konstatovano da je Unija jod 2008. godine finansijski podržala neke od ključnih infrastrukturnih projekata grada pod Obrovom, na primjer kanalizacionu mrežu i gradsku garažu. U te svrhe, EU je Bijelom Polju dodijelila više od osam miliona eura.

Pored toga, Bijelo Polje je učestvovalo u 18 prekograničnih projekata vrijednih preko dva miliona eura.

Tokom konstruktivnog sastanka, ambasadorka EU u Crnoj Gori je pohvalila sve ono što je lokalna samouprava posebno na polju transparentnosti, oslobađanju biznis barijera i radu na uvođenju e-uprave, ujedno izražavajući zabrinutost što je usporeno finansiranje kapitalnih projekata iz državnog budžeta.

Nakon što je upoznata sa projektima koji su završeni i koji bi tek trebalo da započnu, a finansiraju se iz fondova EU, predsjednik Smolović je predstavnike Delegacije EU u Crnoj Gori upoznao sa važnim projektima valorizacije planine Bjelasice i Đalovića pećine, čiji završetak će značajno unaprijedi turistički proizvod.

Na kraju je zaključeno da je ovo samo početak intenzivnije saradnje Delegacije EU u Crnoj Gori sa Opštinom Bijelo Polje i da se radi o inicijalnoj posjeti te da se očekuje njeno inteziviranje kroz različite vidove podrške projektima koje će Opština realizovati.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com