POPA: Imenovanje 44. Vlade tačka preokreta na putu Crne Gore ka EU - Volim Podgoricu

POPA: Imenovanje 44. Vlade tačka preokreta na putu Crne Gore ka EU

Centar za demokratiju i ljudska prava i Ambasada Italije u Crnoj Gori su danas organizovali panel diskusiju ,,EU INTEGRACIJE – Ponovo na pravom putu?” na kojoj su se mogla čuti mnoga zanimljiva razmišljanja o trenutnoj poziciji Crne Gore na putu ka EU.

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Nj.E. Andreina Marsella je istakla da je ovo još jedna inicijativa kojom Italija pokazuje da podržava Crnu Goru na njenom putu ka integracijama.

“Crna Gora je godinama angažovana u složenom procesu pridruživanja. Ona je i dalje predvodnica iako je u posljednjih nekoliko godina proces značajno usporen zbog političke krize i promjena vlasti. Ipak se zaista nadam da će nova Vlada preuzeti evropsku obavezu sa obnovljenom odlučnošću i bez bilo kakvih odlaganja,” kazala je Nj.E Andreina Marsella.

U istraživanjima koje je CEDEM sproveo u okviru projekta  ,,Vox populi- Tiče se svih nas“, u sklopu kojeg se organizovala i današnja panel diskusija, ističu se izazovi koji se tiču poglavlja 23 i 24.

“Čvrsta i efikasna vladavina prava je uslov o kojem se ne može pregovarati za pridruživanje EU, jer EU više nije samo ekonomska zajednica već je sve više zajednica zasnovana na zajedničkim vrijednostima i principima,” dodala je ambasadorka.

Na promjene prioriteta EU svakako je uticala i geopolitička situcaija. Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ističe da je ruska agresija nad Ukrajinom uticala da proširenje na Balkan postane nova hitna tema i politička neophodnost.

“Kada govorimo o Zapadnom Balkanu vrlo je jasno da je Evropa jedini scenario i da nema alternative. Imemonovanje 44. Vlade trebalo bi da bude jedna tačka preokreta, na prvim sastancima koje smo imali sa predstavnicima Vlade dobili smo uvjerenje da će taj proces ići bez ikakvog odlaganja i ono što je važno razumjeti da je to zajednički napor cijele zemlje, svih institucija. Očekujemo da će Vlada i Parlament zajednički raditi i da će se donositi potrebni zakonski akti, da će se formirati zakonski okvir i da će doći do konkretnog napretka na tom putu,” kazala je Nj.E. Oana Kristina Popa.

Popa je najavila da će već naredne nedjelje otputovati u Brisel sa više članova 44. Vlade gdje će biti održani prvi sastanci o planu rasta za Crnu Goru tako da do proljeća 2024. Crna Gora bude spremna da primi prvu tranšu finansijskog paketa koji je posvećen našoj zemlji.

Iako ambasadorka EU u Crnoj Gori ima povjerenja u novu Vladu, poslanika SD-a Boris Mugoša je istakao da sumnja u iskrenost zalaganja određenih partija na putu ka EU.

“Nisam siguran da su sve partije, iako se deklarativno zalažu za integracije, suštinski za Evropsku uniju. EU je zajednička vanjska i bezbjednosna politika, a nisu svi subjekti koji kažu da su za EU za zajedničku vanjsku politiku Evropske unije. EU su i ljudska prava i prava LGBTIQ zajednice, a nisam baš siguran da su sve partije za takvu vrstu ljudskih prava,” kazao je Mugošao.

Problem bi mogli predstavljati i osjetljivost politike u regionu, ali i stepen nepovjerenja i lošija ocjena u novom izvještaju Evropske komisije kada su u pitanju vanjske politike.

“Nadam se da će ova nova garnitura izvršne i zakonodavne vlasti malo taj stepen nepovjerenja da smanji, da ga izbalansira jer kao što piše u izvještaju Evrospke komisije nema efektivnog političkog dijaloga, te to zaista treba da se popravi,” kazala je predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović

 

Novoizabrani državni sekreta iz Ministarstva evroposkih poslova mr Bojan Božović ipak ima veći optimizam kada su u pitanju integracije.

“Za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju nije neophodno u samoj uniji izvršiti čitav set izmjena osnivačkih ugovora s obzirom da oni u značajnom broju i dalje ostaju nepromijenjeni izlaskom Ujedinjenog kraljevstva tako da mi u tom administrativnom i zakonodavnom dijelu ne moramo čekati sve ono što su čekale neke druge države da EU unutar svojih institucija promijeni. Mislim da je ovo ključni period pred nama,” istakao je Božović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com