PORFIRIJE: Srpski jezik na udaru, žele da ga izvitopere - Volim Podgoricu

PORFIRIJE: Srpski jezik na udaru, žele da ga izvitopere

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porifirije izjavio je na Vukovom saboru u Tršiću da je ukidanje slobode jezika prvi korak u ukidanju slobode svakog čovjeka i da se srpski jezik danas nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga promjene i izvitopere, saopštila je Informativna služba SPC.

„Nasilje nad jezikom koje gledamo i kome se suprotstavljamo tek je uvod u nasilje nad čovjekom“, rekao je Porfirije.

Prema njegovim riječima, ukoliko pristanemo na ukidanje slobode u razvoju i spontanosti u procvatu jezika i iste zamijenimo nametnutim promjenama i pravilima, učinili smo prvi korak u ukidanju slobode svakog čovjeka da bude ono što jeste i da se razvija u pravcu u kome želi da ide.

On je naveo da se srpski jezik danas nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga promijene i izvitopere, da mu presjeku dotok životodanih sokova i da ga obezliče.

Promjena jezika za cilj ima promjenu čovjeka koji ga govori, koji na njemu misli i piše, pjeva i plače, koji je tim istim jezikom formiran i kojim on formira druge, kazao je Porfirije.

Porfirije je ocijenio da nije svima i do kraja jasno da „ovdje nije riječ o jeziku kao nekom izdvojenom, samosvojnom fenomenu“.

On je rekao da ta nasilna promjena ima izgled filološkog, ali da je ona u stvari antropološki fenomen.

Pofirije je rekao da „sa zaprepašćenjem gledamo kako politički komesari jezičke revolucije šire svoju novu vjeru, svoj novogovor prividne korektnosti i lažne ravnopravnosti, nastojeći da živi jezik Vuka i Dositeja sabiju ili rastegnu u prokrustovske postelje svojih ideoloških i političkih ciljeva“.

Patrijarh je istakao da nadu uliva činjenica da ta nastojanja ne prolaze bez otpora i da se na sve strane zemlje podižu glasovi u odbranu jezika kao jednog od osnovnih ljudskih prava, poručivši da ta prava, danas kao i uvijek do sada, zajedno sa institucijama od nacionalnog značaja, brojnim fakultetima i institutima, brani i braniće Crkva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com