POTREBNE KONKRETNE MJERE: Blage kazne za nasilnike, žrtve obeshrabrene

Napredak u suočavanju sa nasiljem nad ženama u Crnoj Gori vidan je, ali su potrebne konkretne mjere podrške žrtvama, stoji u prvom izvještaju o primjeni Istanbulske konvencije u Crnoj Gori. U dokumentu, u koji je Portal RTCG imao uvid, eksperati Savjeta Evrope navode i da su kazne za nasilje u porodici blage što, kako ocjenjuju, žrtve čini “obeshrabrenim i razočaranim”.

U izvještaju komiteta GREVIO, tijela Savjeta Evrope, konstatovan je napredak u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira za sprečavanje nasilja nad ženama u Crnoj Gori, ali je notiran i nedostatak konkretnih mjera za suzbijanje silovanja, seksualnog uznemiravanja i prisilnih brakova.

Stručnjaci koji prate primjenu Istanbulske konvencije pozdravljaju novu legislativu o nasilju u porodici i izmjene Krivičnog zakonika, ali tvrde da “ ne postoje preventivne i zaštitne mjere za žrtve silovanja i seksualnog nasilja i uznemiravanja, te prisilnog braka, a nema ni adekvatnih servisa ili centara podrške žrtvama”.

U dokumentu Savjeta Evrope piše i da društveni stereotipi, zbog rizika od stigmatizacije, žene nerijetko obeshrabruju da prijave nasilje.

Nadležni u Crnoj Gori, kako se navodi u Izvještaju, često pokušavaju da umanje značaj slučajeva nasilja, pristrasni su ili se pretjerano oslanjaju na pomirenje. Čak i kada dođu na sud, takvi slučajevi rezultiraju blagim sankcijama, što žrtve nasilja čini obeshrabrenim i razočaranim.

Zato tijelo Savjeta Evrope koje se bavi slučajevima nasilja u porodici i nad ženama poziva crnogorske vlasti da osiguraju adekvatnu obuku profesionalaca, da osnuju dovoljan broj centara podrške žrtvama, da im omoguće savjetovanje i pomoć, te da obezbijede mogućnosti finansiranja NVO koje se bave tim pitanjima.

RTCG

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com