Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od Majmunskih boginja. Ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem, saopšteno je iz IJZ. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja.

“Sprovedene su sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe, obavještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima”, naveli su iz IJZ.

Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje dvije do četiri nedjelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

“Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti informišu na sajtu Instituta https://www.ijzcg.me/me/majmunske-boginje  i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od Majmunskih boginja. Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolijevanje od Majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obavještavati javnosti”, zaključuju u IJZ.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com