PRAVO I PRAVDA U CRNOJ GORI: Hiljade predmeta čeka u sudovima, ne nazire se svjetlost na kraju tunela - Volim Podgoricu

PRAVO I PRAVDA U CRNOJ GORI: Hiljade predmeta čeka u sudovima, ne nazire se svjetlost na kraju tunela

Ukoliko se ne odblokira rad Ustavnog suda, upitno je i održavanje predsjedničkih izbora na proljeće naredne godine

Hiljade predmeta je na čekanju u crnogorskim sudovima, od čega samo u Ustavnom sudu oko 3.000, a ne nazire se kraj blokadi pravosuđa, takođe na čelu sa Ustavnim sudom.

Opšta je ocjena da je i pravosudni sistem u Crnoj Gori, talac partitokratije pa je nedavno, tokom pokušaja da se napravi dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda, iz DPS-a Milo Đukanović poručio da ova partija zahtijeva vraćanje procedure izbora sudija Ustavnog suda na početak, te da neće podržati četvoro predloženih kandidata.

Lider SNP-a Vladimir Joković, kazao je da je rješenje izbor četiri sudije, a ne samo jednog.

“Ako opozicija misli da može imati većinu u tom sudu, onda nećemo postići dogovor”, kaže Joković.

U međuvremenu oglasila se predsjednica Venecijanske komisije, Kler Bazi Malori pozvala je crnogorske poslanike da bez odlaganja izaberu četiri sudije Ustavnog suda kako bi ta institucija mogla da funkcioniše u trenutku duboke institucionalne krize.

Po riječima vršiteljke dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Vučković predmeta starijih od 3 godine ukupno je 5.251. Kako je rekla, sudovi za prekršaje u radu su imali 90.155 predmeta. Od tog broja riješil su 40.163 predmeta, dakle, manje od polovine.

Slično je zatražio i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Da li će “sugestije” evropskih zvaničnika uroditi plodom, prilikom drugog kruga skupštinskog glasanja za sudije Ustavnog suda, zakazanog za ponedjeljak 28. novembar, ostaje da se vidi.

Ukoliko se ne odblokira rad Ustavnog suda, upitno je i održavanje predsjedničkih izbora na proljeće naredne godine.

PREDSJEDNICA VK: Bez odlaganja izabrati sudije Ustavnog suda

VARHELJI: Crnoj Gori hitno potreban Ustavni sud, partije da nađu kompromis

U međuvremenu, Specijalno državno tužilašvo ulaže žalbe na odluke crnogorskih sudova da iz protvora oslobodi osumnjičene za najteža krivična djela organizovanog kriminala, poput bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice.

SDT podnio žalbu na ukidanje pritvora Medenici

Apelacioni sud ukinuo rješenje o puštanju Vesne Medenice na slobodu

Apelacioni sud je već jednom ukinuo rješenje Višeg suda o puštanju Medenice da se brani sa slobode, uprkos činjenici da je ona uhapšena upravo na aerodoromu, sa kartom u jednom pravcu. Viši sud je ponovo donio istu odluku, a SDT se ponovo žalio.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com