Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev: Azerbejdžanska vojska je otvorila vatru prema neprijateljskim vojnim položajima kao odgovor na vojne provokacije jermenskih oružanih snaga na liniji fronta - Volim Podgoricu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev: Azerbejdžanska vojska je otvorila vatru prema neprijateljskim vojnim položajima kao odgovor na vojne provokacije jermenskih oružanih snaga na liniji fronta

Jermenske oružane snage počinile su danas velike vojne provokacije na liniji fronta. Prema AZERTAC-u, predsjednik Republike Azerbejdžan i vrhovni komandant oružanih snaga Ilham Alijev obratio se naciji povodom toga.

U izjavi senavodi: „Jermenske naoružane snage nasilno su gađale naša naselja, kao i naše vojne položaje, iz nekoliko pravaca jutros, koristeći razne vrste naoružanja, uključujući tešku artiljeriju. Kao rezultat neprijateljske vatre ima žrtava među civilnim stanovništvom i našim vojnicima. Neki ljudi su ranjeni. Neka Bog upokoji naše mučenike u miru! Njihova krv neće ostati bez osvete. Azerbejdžanska vojska je otvorila vatru na neprijateljske vojne položaje, a kao rezultat ovih udara uništene su mnoge jedinice neprijateljske vojne opreme. Ovo je još jedna manifestacija jermenskog fašizma.

HIKMAT HADŽIJEV: Sva odgovornost za situaciju na frontu i njen dalji razvoj leži na rukovodstvu Jermenije

Svu odgovornost za trenutnu situaciju na liniji fronta i njen dalji razvoj u potpunosti snosi vojno-političko rukovodstvo Jermenije, rekao je savjetnik predsjednika Azerbejdžana, načelnik Direkcije za vanjske poslove Azerbejdžana  predsjedničke administracije, Hikmat Hadžijev, kako prenosi Trend.

„Kao što je Ministarstvo odbrane već izvijestilo, oko 06:00 sati, 27. septembra 2020. godine, oružane snage Jermenije otvoreno su prekršile režim prekida vatre, i, koristeći oružje velikog kalibra, minobacače i artiljeriju, započele su intenzivan  napad na položaje oružanih snaga Azerbejdžana duž linije fronta, kao i na sela Qapanli okruga Terter, Chiragli i Orta Garavend okruga Aghdam, Alkhanli i Shukurbeili okruga Fizuli i Jojuq Merjanli okruga Jabrayil.

Granatiranje gusto naseljenih civilnih područja i infrastrukture smještene duž linije fronta od strane oružanih snaga Jermenije bilo je smišljeno i ciljano.

Postoje izvještaji o mrtvim i ranjenim civilima i vojnicima. Ogromna šteta nanijeta je mnogim domovima i civilnoj infrastrukturi. Oružane snage Jermenije nastavljaju grantiranje naših položaja i stambenih područja duž linije fronta.

Jermensko ciljano targetiranje na stambena područja i civile predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949. godine. Targetiranje civilnog stanovništva je taktika ugrađena u borbenu obuku oružanih snaga Jermenije, a genocid nad Hodžalijem počinjen u februaru 1992. godine predstavlja živo svjedočenje tome.

Prema međunarodnom pravu, udari jermenskih oružanih snaga na položaje azerbejdžanske vojske, na civile i civilnu infrastrukturu, uz upotrebu oružja velikog kalibra, su još jedna vojna agresija Jermenije i čin  upotrebe sile protiv Azerbejdžana.

Oružane snage Azerbejdžanske Republike preduzimaju neophodne kontraofanzivne mere kako bi spriječile još jednu vojnu agresiju Jermenije i obezbijedile bezbjednost civilnog stanovništva.

Azerbejdžan je više puta upozorio međunarodnu zajednicu da se Jermenija priprema za novi čin agresije i rata.

Azerbejdžan je više puta izjavio da su kontinuirana vojna agresija Jermenije protiv Azerbejdžana i prisustvo oružanih snaga Jermenije na okupiranim teritorijama Azerbejdžana i dalje značajna prijetnja regionalnom miru i bezbjednosti.

Tokom Generalne debate na 75. zasijedanju Generalne skupštine UN-a i svijeta koji se bori protiv pandemije COVID-19, političko-vojno rukovodstvo Jermenije pribjeglo je još jednoj vojnoj avanturi i provokaciji. Čineći to, rukovodstvo Jermenije je još jednom pokazalo flagrantno nepoštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i međunarodne zajednice.

Odgovornost za sadašnju situaciju i buduće događaje leži direktno na političko-vojnom rukovodstvu Jermenije“, rekao je Hadžijev.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com