Presuda Mandiću i Radunoviću 26. maja, Đukanović neće svjedočiti

Sudija Vladimir Novović objaviće 26. maja u Višem sudu u Podgorici prvostepenu presudu liderima Demokratskog fronta (DF), Slavenu Radunoviću i Andriji Mandiću, optuženim za nasilnu promjenu ustavnog uređenja 24. oktobra 2015. godine. Danas su završnu riječ dali tužiteljka, advokati odbrane i okrivljeni.

U završnoj riječi državna tužiteljka u višem tužilaštvu u Podgorici Ljiljana Lakić, predložila je da ih sud oglasi krivim i kazni po zakonu jer smatra dokazanim da su izvršili krivično djelo.

Podsjetila je na Mandićevu odbranu u kojoj je između ostalog navela da je DF u septembru 2015. nadležnom organu prijavio skup za nenasilnu promjenu vlasti u Crnoj Gori.

Tužiteljka je dodala da je 24. oktobra 2015. održan skup ispred Skupštine Crne Gore, te da je u Mandić u govoru sa bine kazao da “stvar mora da se dovede do kraja”.

“DF je prijavio mirni protest zbog loše materijalne situacije građana i zahtijevao formiranje prelazne vlade. Međutim, na skupu, nisu govorili o teškom materijalnom položaju građana. Uz zvuke pjesme: “Pada vlada”, Mandić je kazao da “stvar mora da se dovede do kraja”. Da im je bio cilj da se formira prelazna vlada, ušli bi u Skupštinu Crne Gore da razgovaraju. Iz odgledanog snimka sa CD-a, proizilazi da je bio za nasilnu promjenu ustavnog uređenja, a pri tom su manipulisali okupljenom masom. Mandić je iskoristio uzavrelu atmosferu i pozvao masu na nared. Njegove radnje su usmjerene na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Okrivljeni Radunović je riječima: “još 10 minuta i mi više ne preuzimamo odgovornost”, bio je upravo poziv da protest pređe u konlikt građana sa policijom”, rekla je tužiteljka Lakić.

Advokat Nikola Medojević je kazao da je oslobađajuća presuda jedina zakonska mogućnost, podsjetivši da je prethodno Viši sud u Podgorici, dva puta odbijao optužni predlog protiv okrivljenih.

“Nisu postojale zakonske pretpostavke za pokretanje postupka protiv Mandića i Radunovića. Ovaj predmet ne počiva na dokazima, i optužni predlog predstavlja samo fikciju. Značajan detalj ovog procesa je pokušaj da se oživi totalitarni duh poznat kao verbalni delikt. Optužba citira njihove riječi i olako im daje značaj koje one nemaju. Ovo je bio legalan politički skup. Nikoga nisu pozivali na nasilje, već je ovo bio nečiji plan da se kompromituje DF i ovaj skup. Ne postoje dokazi protiv njih, jer u stvarnom životu ne postoji da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. To što se čula pjesma Bajage “Pada vlada”, iz filma “Profesionalac” Dušana Kovačevića, je dežurni hit koji se mogao čuti na svim skupovima protiv vlasti još od beogradskih demonstracija 1996. Predlažem sudu da ih odlobodite od optužbe”, kazao je advokat Medojević.

Advokat Nikola Bulatović je istakao da će u narednim decenijama ovaj proces biti predmet analize, ne samo sa sudskog aspekta, već i od ostalih društvenih nauka; etike, sociologije, psihologije ili psihijatrije.

“Nema ni jednog dokaza da su učinili bilo koje krivično djelo. Radi se o zloupotrebi teza u funkciji zloupotrebe prava. Ovaj predmet bi trebao da bude početak odgovornosti državnih organa za zloupotrebu, a rok zastarelosti je od pet do 10 godina”, nagovijestio je Bulatović. Citirajući Seneku, napomenuo je da “vrijeme otkriva istinu”.

“Jasno je da poslanici imaju pravo na slobodu izražavanja. U njihovim radnjama nema ni osnovane sumnje, osnova sumnje, ni sumnje, čak ni pretpostavke”, zaključio je Bulatović.

Okrivljeni Mandić je istakao da je tužilaštvo kroz montirani politički proces, skrenulo pažnju sa glavnih vinovnika dešavanja nereda na protestu 24. oktobra.

“Tužilaštvo ih je zaštitilo i oni koji su izazvali nerede ostali su u sjenci sakriveni, dok su se nedobronamjerni mediji zanimali sa nama, kolegama iz DF-a i našim braniocima”, naveo je Mandić.

Đukanović neće svjedočiti

Sudija Vladimir Novović odbio je predlog tužiteljke Ljiljane Lakić da u nastavku dokaznog postupka svjedoče Milo Đukanović, tadašnji predsjednik Vlade i aktuelni predsjednik DPS, tadašnji ministar policije Raško Konjević i šef ANB-a Dejan Peruničić.

Tužiteljka je objasnila da ove svjedoke predlaže radi pravilnog i potpunog utvrđivanja materijalne istine i ocjene vjerodostojnosti iskaza svjedoka Ranka Krivikapića, tadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore, koji je u sudu svjedočio sedmog februara.

Advokati odbrane nisu se protivili ovom predlogu, ostavljajući sudu na ocjenu.

Advokat Nikola Bulatović je ocijenio da se radi o kontinuiranom ponašanju tužioca sa ciljem da se ovaj predmet što više odlaže.

Krivokapić je ranije rekao da je u noći 24. oktobra 2016. godine, telefonom razgovarao sa Andrijom Mandićem i Brankom Radulovićem, potpredsjednikom Skupštine. Pojasnio je da je imao propušten telefonski poziv od Radulovića, te da ga je on zatim pozvao.

“U tom razgovoru oni nijesu ni slučajno pominjali da će primjeniti nasilje, niti prema meni, niti da će me nasilno svrgnuti sa vlasti”, rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje advokata Nikole Bulatovića, branioca okrivljenih.

Krivokapić je tada rekao da u principu poslanici ulaze na glavni ulaz u Skupštinu Crne Gore, do je on kao predsjednik i potpredsjedinici ulazili na sporedni ulaz iz Njegoševe ulice.

(Vijesti)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button