Prosječna plata u januaru iznosila 819 eura - Volim Podgoricu

Prosječna plata u januaru iznosila 819 eura

Prosječna zarada (bruto) u januaru 2024. godine u Crnoj Gori iznosila je 1024 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 819 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Prosječna neto zarada u januaru ove u odnosu na decembar prošle  godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je prosječna neto zarada u januaru 2024. u odnosu na isti mjesec 2023. godine zabilježila rast od 8,2 odsto. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,1 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (4,4 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (3,9 odsto), Prerađivačka industrija (3,2 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (tri odsto), Poslovanje nekretninama (2,9 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,5 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (1,1 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,3 odsto), Informisanje i komunikacije (0,2 odsto) i Saobraćaj i skladištenje (0,1 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sledećim sektorima: Građevinarstvo (3,3 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (1,1 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,9 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,8 odsto), Obrazovanje (0,4 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,3 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,1 odsto) i Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,1 odsto).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com