PRVI REZULTATI IZBORA U GRČKOJ: Micotakis vodi, ali bez većine za formiranje vlade - Volim Podgoricu

PRVI REZULTATI IZBORA U GRČKOJ: Micotakis vodi, ali bez većine za formiranje vlade

Vladajuća grčka konzervativna stranka Nova demokratija premijera Kirjakosa Micotakisa vodi na izborima u Grčkoj, prema rezultatima izlaznih anketa, ali čini se da neće uspjeti da osvoji apsolutnu većinu za formiranje vlade.

Ako anketa bude potvrđena rezultatima, duboko podijeljene političke stranke u Grčkoj imaće devet dana da pronađu partnere za vladajuću koaliciju ili bi novi izbori bili raspisani za otprilike mjesec dana.

Anketa šest velikih agencija za ispitivanje javnog mnijenja kaže da je Nova demokratija osvojila između 36 i 40 posto glasova, a slijedi je stranka ljevice Siriza s 25 do 29 posto.

Birališta u Grčkoj zatvorena su u 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 18 po srednjeevropskom. Na parlamentarnim izborima glasači su birali 300 poslanika, na mandat od četiri godine u jednodomnom parlamentu. Pravo glasa imalo je 9,8 miliona Grka.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova procijenilo je da bi do 22 sata trebalo biti bude prebrojano oko 80 posto glasova.

Premijer i lider deničarske Nove demokratije Kirjakos Micotakis raspisao je 28. marta parlamentarne izbore poslije željezničke nesreće zbog koje je opala dugogodišnja podrška njegovoj vladajućoj partiji.

Oslabljen skandalom prisluškivanja u kojem je učestvovalo nekoliko javnih i političkih ličnosti, Micotakis se na izborima suočio sa opozicijom kojom dominiraju partija Siriza nekadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, i PASOK (Pokret za promenu) Nikosa Andrulakisa.

Budu li službeni rezultati u skladu s izlaznim anketama, Micotakis će morati u koaliciju kako bi formirao većinu u parlamentu od 300 zastupnika.

Ako koalicioni pregovori propadnu, idući izbori mogli bi se održati krajem juna ili početkom jula.

Izlazne ankete takođe su pokazale da je na drugom mjestu glavni Micitakisov protivnik, bivši premijer Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) i njegova ljevičarska stranka Siriza (Syriza).

Novi izborni sistem, djelimično proporcionalni, znači da će pobjednik biti malo vjerovatan osim ako ne osvoji više od 46 posto glasova, nakon čega će dva glavna rivala morati pronaći potencijalne saveznike ili će se, vjerovatnije, novi izbori održati za mjesec dana.

Nakon izbora, ako se potvrde prognoze o poretku tri vodeće stranake, Nove demokratije, Sirize i socijalističkog PASOK-a, imaće svaka po tri dana da pokušaju formirati vladu.

Nova demokratija, s rejtingom od 32 do 37 posto, teoretski bi se mogla pridružiti PASOK-u, koji je na trećem mjestu s predviđenih osam do 11 posto podrške. Dvije su stranke ostavile po strani svoje istorijsko neprijateljstvo i upravljale Grčkom za vrijeme dužničke krize.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com