PUTEVIMA BIVŠE VLASTI: Državni organi pod novom vlašću i dalje KRIJU informacije od javnog značaja

Nova vlast, najčešće, potpuno ignoriše pitanja i traženje informacija koje su obavezni da daju na uvid javnosti, dok se, istovremeno, kontinuirano razmeću retorikom da rade "isključivo u interesu građana"

Konačan obračun sa političkim zapošljavanjem, nepotizmom i, netransparentnošću, uz najavu borbe protiv kriminala i korupcije – to su bila ključnih obećanja partija koje čine aktuelnu vladajuću većinu u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 30. avgusta lani.

Konačan obračun sa nepravdom, diskriminacijom i jednake šanse za sve – to su bili najavljivani stubovi nove ere u crnogorskoj istoriji nakon pada trodecenijskog režima koji je sam sebe urušio gradeći se na privilegijama koje su uživali isključivo oni bliski, sada već bivšoj, vlasti.

Više od godinu nakon pada bivšeg režima, nova vlast, koja je grlato najavljivala da će rad institucija i državne uprave biti maksimalno transparentan, da će raspolaganje novcem građana biti javno dostupno “na jedan klik”, i dalje krije informacije od javnog značaja.

Tokom proteklih godinu dana, upravo kao i proteklih 30 godina, brojni upiti medija i nevladinog sektora, državnim institucijama i preduzećima, ostali su bez odgovora.

Štaviše, bivša vlast, koja se tokom tri decenije vladanja izvještila u skrivanju informacija, je praktikovala da ispuni makar formu, te uputi odgovore tražiocima informacija, da im ne može dostaviti odgovore.

Nova vlast, najčešće, potpuno ignoriše pitanja i traženje informacija koje su obavezni da daju na uvid javnosti, dok se, istovremeno, kontinuirano razmeću retorikom da rade “isključivo u interesu građana”.

Najdrastičniji primjer netransparentosti i skrivanja inforamcija, ukoliko uopšte ima mjesta gradaciji, je praksa državnih organa i službi da ne dostavljaju trežene informacije Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, što je više puta saopštila članica stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović Marković.

Ona je prije dva dana u razgovoru za Vijesti ponovila da mnoge podatke, uz apsurdna objašnjenja, ne mogu da dobiju ni od institucija koje bi trebalo da im budu partneri i navela primjer Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) kojoj se obratila za dokumentaciju u vezi šverca cigareta i afere Možura.

“Transparentna Vlada koju je u ekspozeu promovisao premijer Zdravko Krivokapić po svemu sudeći ostala je samo prazno obećanje”, kaže Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

Sošić kaže i da je nacionalna avio kompanija Air Montengro odbila odbio da objavi menadžerski ugovor koji je sklopio sa direktorom Predragom Todorovićem. pozvajući se, između ostalog, na institut poslovne tajne što je, kaže Sošić, besmisleno.

“Odbor direktora je prihvatio klauzulu tajnosti u menadžerskom ugovoru izvršnog direktora i jedne kompanije koja je osnovana kao odgovor na sve probleme koje smo imali sa Montenegroerlajnzom, koji su za nas bili nedostavljanje dokumentacije. Mi nikad nijesmo uspjeli da dođemo do menadžerskog ugovora direktora MA, sada nam se isto to dešava sa To Montenegro,” kazao je Sošić u Jutarnjem programu TV Vijesti.

E.V.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com