Putin najavio skoru primjenu ruske vakcine protiv raka - Volim Podgoricu

Putin najavio skoru primjenu ruske vakcine protiv raka

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da su ruski naučnici blizu stvaranja vakcine protiv raka koje bi uskoro mogla biti dostupna pacijentima.

Putin je rekao na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti da su ruski naučnici “vrlo blizu stvaranja takozvanih vakcina protiv raka i imunomodulatornih lekova nove generacije”.

“Nadam se da će se uskoro efikasno koristiti kao metode individualne terapije”, dodao je.

Putin nije precizirao na koje bi vrste raka ta vakcina delovala, niti na koji način.

Brojne zemlje i kompanije rade na vakcinama protiv raka.

Prošle je godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpisala sporazum sa njemačkom firmom BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju “personalizovano liječenje raka”, sa ciljem dostizanja 10.000 pacijenata do 2030.

Farmaceutske kompanije Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalnu vakcinu protiv raka za koje je studija u srednjem stadijumu pokazala da smanjuje za pola nakon tri godine liječenja mogućnost povratka ili smrti od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Trenutno postoji šest licenciranih vakcin protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuje više vrsta raka, uključujući i rak vrata maternice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i vakcina protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre.

Tokom pandemije korone Rusija je razvila vlastito cjepivo Sputnjik V protiv koronavirusa i prodala ga je brojnim zemljama, iako je u zemlji naišla na široko rasprostranjeno protivljenje javnosti vakcinaciji.

Sam Putin je rekao da je vakcinisan Sputnjikom, pokušavajući tako da uveri ljude u njenu efikasnost i sigurnost.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com