Radnici Vektra Boke zaustavili prodaju nekadašnjeg Hotela Igalo - Volim Podgoricu

Radnici Vektra Boke zaustavili prodaju nekadašnjeg Hotela Igalo

Licitacija za prodaju Hotela „Igalo“ po rješenju o izvršenju na osnovu pravosnažne presude u korist porodice Acović, a koja je trebalo da bude održana juče, odgođena jer je Privredni sud donio  rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja radi sprječavanja promjene  imovinskog  statusa stečajnog dužnika „Vektra Boke“.

Rješenje o zabrani prodaje  je donijeto na osnovu prigovora NVO „Bivši radnici Vektra Boke“. Od prodaje ove nepokretnosti svoja potraživanja naplatili bi Država, Opština ali i bivši radnici „Vektra Boke“.

Podsjećamo, nakon 43 godine okončan je sudski postupak po tužbi porodice Acović za povrat oduzetog zemljišta na kojem je izgrađen hotel Igalo.

Po sudskoj presudi potraživanja  Radoslava i Jovice Acovića, državljana Švajcarske,  su  oko četiri miliona eura sa kamatama. ta nekretnina u centru Igala procijenjena je na 15, 1 milion eura.

Vukašin Šimrak, advokat braće Acović,  kaže da su u višedecinijskom sudskom postupku Acovići  trpjeli  neumjeren pravni teror a nakon 43 godine ostvarili su svoje pravo, tj. naknadu za svojevremeno nezakonito oduzeto zemljište na kojem je izgrađen hotel „Igalo“. Nakon ostvarivanja tog prava, a s obzirom da nema dobrovoljnog  izmirenja od strane dužnika, Vektra Boke, podnijeli su predlog za izvršenje javnom izvršetelju koji je donio rješenje.

“Na takvo donijeto rješenje  Vektra Boka je uložila prigovor  nadležnom sudu koji je odbijen. Nakon pravosnažnosti rješenja počelo je sprovođenje izvršnog postupka, procijenjena je vrijednost  zemljišta i zakazana prva javna licitacija, kazao je za RTHN Vukašin Šimrak i istakao da se pored tih povjerilaca namiruju i oni povjerioci koji nisu podnijeli predlog za izvršenje a imaju založno pravo.

“Javni izvršitelj je, što mu je i obaveza,  pozvao Državu, Opštinu, radnike i druge povjerioce da  pristupe izvršenju. Država CG je morala da naplati preko  četiri miliona, Opština  dva miliona  i radnici onoliko koliko je određeno rješenjem o izvršenju koje je upisano na toj nekretnini”, navodi Šimrak i kaže da stoga nije jasno odakle protesti radnika, ko ih indoktriniše, ko ih dovodi u zabludu jer i oni ovom prodajom naplaćuju svoje potraživanje koje stalno potenciraju u javnosti.

“Odmah nakon rješenja o izvršenju počeli su pobočni pritisci u cilju opstruiranja tog postupka  a ko ih vrši nejasno je jer i država i opština u tom postupku trebaju da se namire”, kaže Šimrak.

Na početku ročišta za javnu prodaju, objašnjava,  pojavio se privremeni stečajni upravnik  i donio privremenu mjeru koju je odredio Privredni sud a kojom se privremeno zabranjuje rješenje o izvršenju.

Ono što je simptomatično, kaže on, privremena mjera se donosi dan prije nego što je trebalo da bude održana licitacija a stečajni postupak po predlogu države pokrenut je prije dvije godine upravo zbog ovog novca koji je trebalo da dobije  država prodajom zemljišta na kojem je izgrađen hotel Igalo.

Šimrak kaže da su vršene  razne opstrukcije i u stečajnom postupku a za to vrijeme žmurilo sa na sprovođenje izvršenja i otuđenje velikih vrijednosti Vektra Boke.

U toku dvije godine, navodi on,  otuđeno je četri, pet nepokretnosti a to nikome nije smetalo.

Posrijedi je sigurno nešto drugo, i čiji se interesi štite, ako u ovom postupku i država i opština i radnici trebaju da naplate svoje potraživanje.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“, Đorđe Rajak, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare, da je sporno što niko ne provjerava ko je potencijalni kupac, za kojeg on tvrdi da je firma iz Mađarske, koja se ne bavi hotelijerstvom, a da je imovina višestruko vrijednija od ponuđene cifre. Radnici se plaše da ni prodajom ovog objekta neće moći da naplate svoja potraživanja.

“Štitimo imovinu HTP Boke dok neko ne odredi da se i nama plati to što smo zaradili. Tražimo svoje, nismo ničiji dileri. Ovi drugi neka se zapitaju čiji su, za koga rade i šta. Mi tražimo samo svoje. Umorlo nas je, garantujem preko 40, nisu dočekali da dobiju penziju”, navodi on.

Šimrak negira navode Đorđa Rajaka da se čeka ponedeljak da se na tu imovinu uknjiži mađarska firma koja će graditi apartmane.

“Bilo je interesovanja između ostalog od njemačkog investitora. Priča o navodnoj izgradnji apartmanskog naselja je neistinita jer na toj lokaciji ništa drugo ne može da se gradi nego hotel. Vrijednost zemljišta je procijenjena  na 15 miliona eura dok hotel nije procjenjivan jer je on namijenjen za rušenje”, navodi Šimrak,

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com