RADULOVIĆ U BERLINU: Liječenje naših pacijenata će uvjek biti usklađeno sa najvišim evropskim preporukama

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović posjetili su Univerzitetsku bolnicu Charité u Berlinu gdje će, tokom novembra mjeseca, na obuci biti četiri ljekara KCCG i dvije medicinske sestre.

 “Kao direktorica Kliničkog centra Crne Gore zahvalna sam na svemu što je ugledni Institut Robert Koh do sada učinio u cilju unapređenja rada najveće zdravstvene ustanove u našoj zemlji kao i što je prepoznao potencijal KCCG da se približi visokim standardima njemačke medicine. Iskustvo posjete Jedinici Intenzivne njege u okviru klinike Charité vrijedno je u organizacionom smislu, ali i u sferi terapijskog liječenja i kadrovske i tehničke opremljenosti”, poručila je direktorica KCCG iz Berlina.

 Tokom posjete Univerzitetskoj bolnici Charité, kao tema se posebno izdvojila telemedicina koja bi omogućila da sa pacijentima KCCG, iako na daljinu, rade i ljekari iz Berlina.

“Teme mogu biti, kako pojedinačni slučajevi, tako i eventualne promjene u preporukama za tretman COVID pacijenata. Liječenje pacijenata u KCCG će uvjek biti usklađeno sa najvišim evropskim preporukama”, kaže dr Radulović.

 Podsjećamo da je u septembru u Podgorici potpisan Sporazum o formiranju Saveza kliničkih saradnika Crne Gore čiji su članovi, pored naše ustanove, Univerzitetska klinika Charité, Institut Robert Koh i Institut za javno zdravlje Crne Gore. U tom kontekstu, već od novembra naši ljekari boraviće na edukaciji u Njemačkoj, gdje će imati praktični i teorijski trening.

Ranije danas, ministarka zdravlja je iz Berlina najavila da će Ministarstvo zdravlja Njemačke donirati Crnoj Gori 1.536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba koje se sastoji od 1.536 bočica Casirivimaba i 1.536 bočica Imdevimaba za kombinovanu primjenu. Vrijednost donacije je 3.172.454 eura.

 U crnogorskoj delegaciji, pored ministarke zdravlja i direktorice KCCG su i direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić i šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

 Nakon Univerzitetske bolnice Charité, delegacija će posjetiti Institut Robert Koh, a u nedjelju, 24. oktobra planirano je prisustvo otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita u Berlinu koji se održava pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i generalnog dikretora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa A. Gebrehesusa.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com