BRITANIJA htjela Tačija u Beogradu, srpska Vlada rekla “STOP”

Osuđeni za ratne zločine nad Srbima i šef kosovske diplomatije Hašim Tači najvJerovatnije neće doći u Beograd jer nije dobio saglasnost Vlade Srbije, saznaje “Blic”.

Tači je ranije potvrdio učešće na konferenciji o zapadnom Balkanu i EU 24. aprila, koji organizuje dosad malo poznata nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje.

Da je Tači spreman da poštuje odluku vlasti Srbije, kakva god ona bila, potvrdio njegov zamjenik Petrit Seljimi.

– Zamjenik premijera Tači je prije nekoliko nedjelja primio poziv organizatora i izrazio spremnost da učestvuje na konferenciji. Mi čekamo potvrdu od srpske države ako ima političke volje za posjetu – kazao je Seljimi u Prištini.

 

T

Međutim, kako saznaje “Blic”, iza pokušaja dovođenja Tačija u Beograd stoji Velika Britanija.

 

Prema saznanjima našeg lista, britanska ambasada u Srbiji je u velikoj meri učestvovala i u osnivanju “Omladinskog odbora za obrazovanje” i jedan je od najvećih donatora te NVO.

Upravo su Britanci i dali zeleno svjetlo za poziv te NVO Tačiju da učestvuje na konferenciji o zapadnom Balkanu i EU 24. aprila u Beogradu, a ambasador u Srbiji Denis Kif je jedini ambasador zapadnih zemalja koji je potvrdio svoje učešće.

S druge strane iz Vlade Srbije stižu jasna upozorenja da bi Hašim Tači bio uhapšen ukoliko bi došao u Beograd. Prvo je to jasno rekao ministar policije Nebojša Stefanović, a zatim i potpredsjednik Vlade Zorana Mihajlović.

– Ako je neko prekršio zakon, a postoji indicija da jeste, i ako u ovoj zemlji za tako nekoga postoji odluka šta treba da se desi, onda se mi ponašamo u skladu sa zakonom – rekla Mihajlovićeva.

Portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančič kaže da u slučaju posjete Tačija Beogradu treba “ispoštovati proceduru predviđenu Briselskim sporazumom”.

– Tokom dijaloga o normalizaciji dogovorena je procedura uzajamnih posjeta srpskih i kosovskih zvaničnika koja predviđa da se sve rješava preko oficira za vezu – kaže Kocijančičeva.

Đurić: Tači nije tražio zahtjev za posetu Beogradu
 

Predsjednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da zamjenik kosovskog premijera Hašim Tači nije tražio bilo kakvo odobrenje za posjetu Beogradu.

“Nikakav skup koji organizuje Srbija, niti bilo koja međunarodna organizacija te vrste, ne postoji niti postoji zahtjev za tom posjetom. Riječ je o pokušaju odvraćanja pažnje sa značajnijih trema”, rekao je Đurić za RTS i dodao da su sve to medijske spekulacije.

Upitan zbog čega je Tačiju na taj način potrebno odvraćanje od značajnijih tema, Đuriće je objasnio da je bilo mnogo “loših izjava koje su Tači i kosovski pemijer Edi Rama davali prethodnih dana”.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button