PREMINUO JEDAN OD NAJPOZNATIJIH GLUMACA BIVŠE JUGE: Igrao uloge u “Otac na službenom putu”, “Lud, zbunjen, normalan” - Volim Podgoricu

PREMINUO JEDAN OD NAJPOZNATIJIH GLUMACA BIVŠE JUGE: Igrao uloge u “Otac na službenom putu”, “Lud, zbunjen, normalan”

Bosanskohercegovački glumac Haris Burina (61) preminuo je u Zenici.

Burina je preminuo protekle noći u Kantonalnoj bolnici Zenica, potvrđeno je za tamošnje medije. Ranije mu je dijagnostikovan karcinom.

Rođen je 2. februara 1963. u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: “Audicija”, “Tetovirano pozorište”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz”.

Nekoliko godina živio je u Francuskoj, a osnovao je pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava “Ptice Sarajeva”. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji.

Glumio je i u predstavama “Epitaf” (2016.) i “Tako je govorio Lepi” (2017.), a početkom 2019. najavljeno je da se vraća u seriju “Lud, zbunjen, normalan”, u kojoj se prvi put pojavio 2007. godine u ulozi biznismena Jakova.

Zapažene su njegove uloge u filmovima “Go West” u režiji Ahmeda Imamovića i “Nafaka” režisera Jasmina Durakovića. Godine 2010. oženio se glumicom Uranelu Agić od koje se razveo 2020.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com