Roberta Metsola nova predsjednica Evropskog parlamenta

Dosadašnja potpredsjednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Metsola izabrana je danas za novu predsjednicu te institucije.

Ona  je pobijedila u prvom krugu izbora sa 458 glasova. “David Sasoli je bio borac, borio se za Evropu, za nas, za ovaj parlament”, rekla je Mecola na početku svog pobjedničkog govora i dodala da će nastaviti tim putem.

Poslanicima EP poručila je da Evropski parlament mora napustiti Strazbur i Brisel i približiti se svim evropskim gradovima, podržati Konferenciju o budućnosti Evrope i osigurati uspjeh ovog demokratskog projekta.

“Moramo posebno slušati mlade”, rekao je Metsola, budući da je 2022. Evropska godina mladih. Pozvala je na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena.

“Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina”, rekla je nova predsjednica EP-a i dodao da je moguće istovremeno očuvati životnu sredinu i ojačati ekonomiju.

Metsola je treća žena koja je predvodila EP nakon Simone Veil (1979-1982) i Nikol Fontan (1999-2002). U Evropskom parlamentu je od 2013. godine, a 2004. je kao studentkinja vodila kampanju za ulazak Malte u EU. U trci za predsjednika EP Šveđanka Alis Kuhnke osvojila je 101 glas, a Španjolka Sira Rego iz Kluba Ljevice osvojila je 57 glasova od 705 poslanika u Evropskom parlamentu.

Italijanski socijalista Sasoli, Mecolin prethodnik na čelu parlamenta, preminuo je 11. januara u bolnici u Avijanu, gdje je bio hospitaliziran od 26. decembra “zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sistema”.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com