RUSIJA U UKRAJINI IZGUBILA S-400? Najmoćniji PVO sistem uništen kod Zaporožja

Ruska vojska je navodno izgubila jedan od svojih najmoćnijih sistema protivvazdušne odbrane srednjeg i dugog dometa, S-400 Trijumf, u Ukrajini. Ovo je prvi put da je došlo do gubitka ovog najnaprednijeg sistema, za koji vojni stručnjaci vjeruju da je, uz američki THAAD, trenutno najbolji i najsavremeniji protivvazdušni sistem na svijetu.

Snimci uništenog ruskog sistema, snimljeni u oblasti Zaporožja, već duže vrijeme kruže društvenim mrežama, ali se do sada vjerovalo da je to slabija verzija S-300, a ne S-400. Međutim, nakon što su se pojavile oštrije fotografije, stručnjaci su sada zaključili da je lanser 5P85SM2-01, inače dio sistema S-400, ipak uništen. Da je riječ o sistemu S-400 smatra i sajt Oriks koji prikuplja otvorene izvore informacija o gubicima vojne opreme u ratu u Ukrajini, mada ove informacije nije moguće provjeriti.

NATO ovaj sistem naziva SA-21 „Grovler“, a razvila ga je ruska vojna kompanija Almaz. Do 1999. godine nosio je naziv „S-300 PMU3“, a dio ovog sistema, panoramski radar N6E jedini je u svijetu koji ima poznate mogućnosti detekcije letjelica sa niskim radarskim otiskom, tzv. „nevidljivih” stelt aviona na udaljenosti od čak 150 kilometara. Rusi su se hvalili da S-400 Trijumf može da obori i američki stelt bombarder „F-35 lajting II”.

S-400 se koristi za odbranu od neprijateljskih borbenih aviona, bombardera i dronova, kao i balističkih i krstarećih projektila. Jedan S-400 ima dva radara i 6 do 12 transportno-lansirnih vozila, od kojih svako može da ispali četiri projektila. Sistem takođe koristi nekoliko tipova raketa, od kratkog do velikog dometa. S-400 je svojevremeno razvijen kao odgovor na Stratešku odbrambenu inicijativu američkog predsjednika Ronalda Regana, poznatu kao „Ratovi zvijezda“.

Rusija je 2007. godine formirala četiri puka S-400 za odbranu nacionalnog vazdušnog prostora u Moskovskoj oblasti, Kalinjingradskoj oblasti i Istočnom vojnom regionu na Pacifiku.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com