Sabor SPC počinje sjutra, očekuje se oglašavanje o razgovorima sa MPC

Zasijedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), njene „skupštine“, počeće sjutra svečanostima u Sremskim Karlovcima, dok bi, u nastavku, radni dio Sabora trebalo da bude održan u Beogradu, javlja beta prenosi Danas.rs.

Poglavar SPC patrijarh Porfitije služiće sjutra, u nedjelju liturgiju, sa vladikama, u sremskokarlovačkom Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a nešto kasnije biće obilježavanje stogodišnjice obnove Srpske patrijaršije.

Očekuje se da Sabor saopšti dokle se stiglo u razgovoru sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC), koja se prije pola vijeka izdvojila iz SPC, želeći da tadašnji autonomni status unapredni u autokefalni.

Ovdašnja javnost upoznala se, početkom ove sedmice, iz makedonskih medija o tom tajnom razgovoru ali i da je vaseljenski patrijarh Vartolomej upravo tih dana priznao MPC kao kanonsku, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Njen konačni status, kako se može razumjeti, tek treba da se utvrdi. Razgovor na crkvenoj relaciji Beograd – Skoplje se nastavlja.

Reakcija Srpske patrijaršije na postupak patrijarha Vartolomeja, za sad, je izostala. U Sjevernoj Makedoniji funkcioniše i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija kao autonomna u okviru SPC.

Informacija da se vodi razgovor došla je, neki dan prije makedonskih medija, i iz SPC, ali u besjedi jednog od vladika u Bosni i Hercegovini pa je ostala ovdje neprimijećena.

Kako je rekao episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, sa MPC je u Niškoj eparhiji vođen „dijalog ljubavi, vjere i nade“, kao i da su „na pragu da se iscijeli raskol, na dobro dva bratska naroda, srpskog i makedonskog“.

Patrijarh Vartolomej je svojom odlukom nastupio kao „prvi po vlasti“ koji rješava nesporazume među crkvama.

Moskovska patrijaršija optužila ga je, prije nekoliko godina, da je u Ukrajini „upao u njeno kanonsko područje i raskolnicima dao autokefalnost“ mimo pravila, iako tamo već postoji Ukrajinska pravoslavna crkva koja je autonomna u okviru Ruske pravoslavne crkve.

Ovaj spor doveo je do podijeljenih pozicija u pravoslavnom crkvenom svetu. SPC je stala na stanovište da je vaseljenski patijarh samo „prvi po časti“, strahujući očito i da bi bez konsultacija sa njom mogao nešto da uradi na području Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Po nekim tumačenjima, patrijarh Vatolomej želi i da kroz priznanje MPC kao kanonske, preuzme u svoju nadležnost njene eparhije u inostranstvu.

U danima pred Sabor SPC, patrijarh Porfirije boravio je na Kosovu i Metohiji i u eparhijama koje su dijelom ili sasvim na području Crne Gore.

Redovno, godišnje zasijednja Sabora SPC se odžava u maju. Okuplja vladike iz zemlje i inostranstva, odlučuje se većinom glasova, glas patrijarha je presudan samo kad je taj odnos izjednačen, ali težinu dobija i njegovim ličnim autoritetom.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com