SAD razmješta teško naoružanje na tlu Poljske?

Poljska pregovara sa SAD o razmještanju američkog teškog naoružanja na svom tlu, izjavio je danas u Varšavi poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak, prenosi agencija PAP.foto: AP/Beta”Vodimo takve pregovore s Vašingtonom. O tome sam razgovarao tokom svoje posljednje posjete u SAD, 19. maja, sa američkim kolegom Eštonom Karterom”, rekao je Šemonjak reagujući na članak u Njujork tajmsu o razmještanju američkog teškog naoružanja u zemljama istočne Evrope.

List je u subotu naveo da su SAD spremne da razmjeste teško naoružanje, uključujući tenkove i 5.000 ljudi, u nekoliko zemalja istočne Evrope zbog navodne moguće agresije Rusije.”Ako izvršne vlasti SAD prihvate predlog Pentagona, SAD će prvi put razmjestiti teško naoružanje u zemljama koje su nedavno pristupile NATO-u i koje su, prije pada Berlinskog zida, bile pod uticajem Sovjetskog Saveza”, naveo je list pozivajući se na neimenovane američke izvore.

Šemonjak je rekao da Poljska “već neko vrijeme razmatra vojno prisustvo SAD u zemlji i u istočnom krilu NATO-a” i dodao da su SAD obećale da će uskoro biti donijeta odluka o tome.Pentagon je to predložio kako bi se umirile baltičke i druge zemlje istočne Evrope, zabrinute poslije ruskog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim i sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da naoružava separatiste i da šalje redovne vojnike, što vlasti u Moskvi stalno demantuju.Njujork tajms je dodao da predlog Pentagona treba da usvoje ministar odbrane Ešton Karter i administracija američkog predsjednika Baraka Obame.

Izvor: RTCG 

loading...

Slične Objave

Back to top button