SAD uložile veto na Rezoluciju UN o prekidu vatre; HAMAS: Zeleno svjetlo za Izrael da ubija nevine Palestince - Volim Podgoricu

SAD uložile veto na Rezoluciju UN o prekidu vatre; HAMAS: Zeleno svjetlo za Izrael da ubija nevine Palestince

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savjega bezbjednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana, prenosi Sputnjik.rs.

“Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumjeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni”, rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

Američka ambasasdorka Linda Tomas Grinfild rekla je danas da bi svaka akcija koju bi preuzeo Savjet bezbjednosti značila smetnju “osetljivim, aktuelnim pregovorima”.

“Mi vjerujemo da bi rezolucija negativno uticala na pregovore. Zahtjevanje momentalnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji bi od Hamasa zahtjevao oslobađanje talaca, ne bi donio održiv mir. Umjesto toga, nastavila bi se borba Hamasa i Izraela”, rekla je Grinfild.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro uporedio je danas izraelske napade na Pojas Gaze sa zločinima nacističke NJemačke, dan nakon što je to isto uradio njegov brazilski kolega Luiz Inasio Lula da Silva.

Maduro je takođe pozvao izraelski narod da “zaustavi masakre” i izrazio nadu da će “čovečanstvo uskoro stići tamo i doneti pravdu”

Hamas je osudio odluku SAD koje su stavile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj “ubijanje i raseljavanje” Palestinaca, prenosi RTS.

“Predsjednik Džo Bajden i njegova administracija snose direktnu odgovornost za to što nije usvojena rezolucija o prekidu vatre u Gazi.

Američki stav se smatra zelenim svjetlom za okupatora da izvrši još zločina i ubije naše nevine ljude kroz bombardovanje i glad”, navodi se u saopštenju Hamasa.

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako su 7. oktobra izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com