Sahranjen glumac Tanasije Uzunović - Volim Podgoricu

Sahranjen glumac Tanasije Uzunović

Glumac Tanasije Uzunović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrani Tanasija Uzunovića prisustvovali su članovi njegove porodice, prijatelji, brojne kolege glumci.

Govore su održale glumice Ivana Žigon i Zlata Numanagić.

Prethodno je komemoracija čuvenom glumcu održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, njegovoj matičnoj kući, na Velikoj sceni.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić rekao je na komemoraciji da je Uzunović veliki glumac koji je obilježio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, pozorište i televizijsku produkciju.

“Darovao je ovoj sceni Narodnog pozorišta jedinstven, produhovljeni i otmeni glumački izraz, a inače ima iza sebe više od 50 filmova i TV serija”, rekao je Goncić.

Glumac Petar Božović rekao je da se sa Uzunovićem upoznao na Akademiji za film, pozorište, radio i televiziju “u neko drugo vrijeme, kada su se glumci međusobno poštovali”.

Uzunović je dobitnik više značajnih priznanja, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda i Sterijina nagrada, kao i Pečat Narodnog pozorišta.

Tanasije Uzunović preminuo je 10. marta u 81. godini.

Rođen je u Nišu 1942. godine i bio je unuk Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsjednika Vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata.

Posljednju ulogu u Narodnom pozorištu odigrao je 19. januara, tumačeći lik Zarije Vučića u “Velikoj drami”, a to mu je bila i prva uloga kao stalnog člana ansambla tog pozorišta 2002. godine.

(Srna)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com