Sastanak Vučića i Kurtija u ponedjeljak - Volim Podgoricu

Sastanak Vučića i Kurtija u ponedjeljak

Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija održaće se u ponedjeljak, 21. novembra, saznaje Radio Slobodna Evropa iz, kako navode, pouzdanih evropskih izvora.

Iako je održavanje susreta potvrđeno u petak, tačan datum susreta nije bio poznat jer je sve zavisilo od dostupnosti strana i logistike.

Ranije danas iz Vlade Kosova za RSE su rekli da će sastanak biti održan najverovatnije u nedjelju 20. novembra, ali prema izvorima u Briselu sastanak će se desiti ipak u ponedjeljak.

Upravo za taj dan kosovske vlasti najavile su početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim tablicama.

Zbog tablica je u proteklom periodu došlo do tenzija na relaciji Priština – Beograd, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je ocijenio da se radi o “najozbiljnijoj krizi od 2013. godine” te da treba postići dogovor prij 21. novembra.

Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com