Sea Dance nikoga ne ucjenjuje, Crnoj Gori je donosio milionske prihode - Volim Podgoricu

Sea Dance nikoga ne ucjenjuje, Crnoj Gori je donosio milionske prihode

„Niko državu Crnu Goru neće da ucjenjuje, pa ni Sea Dance“, izjavio je jutros ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ na javnom servisu RTCG.

“Nakon devet godina rada i doprinosa Crnoj Gori, osim što ovakvu izjavu ministra smatramo duboko nepravednom, posebno naglašavamo da državu Crnu Goru nikada nismo ucjenjivali, već sve suprotno tome – donijeli smo joj više od 60 miliona evra turističkog prihoda, neprocjenjivu vrijednost promocije destinacije, kao i neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, među kojima su The Prodigy, Jamiroquai, David Guetta, Skrillex, Underworld, Fatboy Slim”, saopštili su iz Sea Dance festivala.

Podsjećamo, najveći svjetski mediji, kao što su CNN, New York Times, Guardian, Metro, Daily Mirror i mnogi drugi opisivali su Sea Dance kao jedan od najboljih svjetskih festivala na Mediteranu, dok je, zahvaljujući festivalu, Lonely Planet 2015. proglasio plažu Jaz najljepšom i najuzbudljivijom plažom Evrope. Status Sea Dance festivala krunisan je već na samom početku održavanja najprestižnijom titulom „Najbolji evropski festival“, u kategoriji do 40.000 posjetilaca dnevno.

“Sigurni smo da je svega ovoga svjestan i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, koji je u maju prošle godine o Sea Dance festivalu javno pričao ovako: „Višestruka je korist za Crnu Goru, ekonomska, turistička i promotivna. Ekonomska što produžavamo sezonu, festival je krajem avgusta, nadamo se da će biti naša rivijera i Budva puna, produžavamo sezonu, a samim tim radimo i jednu veliku promociju Crne Gore, jer je EXIT i Sea Dance svjetski prepoznati festivali. Ja sam siguran da će biti mnogo turista iz svih krajeva Evrope, što je strateški važno za promociju Crne Gore u svijetu. Tako da, eto, zadovoljstvo mi je da mogu da kažem ispred Vlade Crne Gore da ćemo podržati ovaj festival i u narednom periodu, da ćemo podržavati ovaj festival i narednih godina“. Ostalo je nejasno šta se u međuvremenu promijenilo, ali reputacija i kvalitet Sea Dance festivala sigurno nije.

Iz poštovanja prema fanovima juče smo obavijestili javnost da ove godine nemamo mogućnost da održimo festival u Crnoj Gori, zbog blokade podrške državnih institucija, koju je bez ikakvih osnova naložila Agencija za zaštitu konkurencije, kategorišući dosadašnju saradnju države i Opštine Budva sa festivalom kao „državnu pomoć“, iako je potpuno jasno da je u pitanju komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja budvanskog turizma i promocije destinacije.

Ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije. Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice.

Na ovaj način zemlje Evropske unije podržavaju brojne manifestacije, od Olimpijskih igara, preko ATP turnira i drugih sportskih manifestacija, pa do muzičkih događaja kao što su španski Sonar i Primavera Sound, mađarski Sziget, slovački Pohoda festival, hrvatski Ultra festival i mnogi drugi.

Da je istina ono što Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu konkurencije tvrde – da je država limitirana zakonskim mogućnostima kada je u pitanju finansijska pomoć događajima – Evropa bi ostala bez svojih najvećih manifestacija”, zaključuju organizatori festivala.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com