Sekulović najavio formiranje Savjeta za transparentnost

Jedan od prioriteta u radu MUP-a u narednom periodu biće osnaživanje saradnje sa civilnim sektorom, koja će biti zasnovana na otvorenosti i razmjeni informacija. “Ministarstvo unutrašnjih poslova daće svoj puni doprinos stvaranju državne uprave po mjeri građana”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na današnjem sastanku sa nevladinim organizacijama.

Partnerstvo koje je uspostavljeno između Ministarstva unutrašnjih poslova  i civilnog sektora ostavlja prostor za dalju nadgradnju i institucionalizaciju.

Ministar je ovom prilikom upoznao predstavnike NVO sa modelom koji, u tom cilju,  planira da primijeni. “Namjera mi je da kreiram  posebno tijelo u okviru MUP-a, Savjet za transparentnost, u čijem fokusu će biti poštovanje ljudskih prava i sloboda, unapređivanje  izbornog zakonodavstva, kao i transparentnost  izvršenja  budžeta i sprovođenja javnih nabavki ”, naglasio je ministar Sekulović.

Saopštio je da je konstruktivna kritika, inicijativnost i znanje koje posjeduje civilni sektor neophodna podrška MUP-u u dosljednom ispunjavanju nadležnosti, ali i kreiranju novih  politika koje  treba da stvore ravnotežu između profesionalnog rada službenika i principa zaštite građanskih sloboda i prava.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su zadovoljstvo predloženom inicijativom ministra i saglasili se da se samo jačanjem međusobne komunikacije može obezbijediti efikasnost, pouzdanost u radu, ali prevashodno povjerenje građana.

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja, sugestije i predloge, a zaključeno je da će rad u javnom interesu, zasnovan na principima neselektivnosti i antidiskriminacije, biti temelj  buduće saradnje MUP-a i civilnog sektora.

loading...

62 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button