SJUTRA SU LJETNJE ZADUŠNICE: Ispoštujte ove običaje i zapalite svijeću preminulima, a ovo nikako ne radite

Sjutra su Letnje ili Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvijek padaju u subotu, uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog Duha na apostole.

Na groblja se iznosi žito, vino i svijeće, a grobovi se okađuju i uređuju. Duhovske zadušnice spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle. Spominju se još u 12. vijeku.

Na Zadušnice se obilaze grobovi i pale svijeće preminulima. Takođe, moli se za oprost grijehova i svoje pretke, sjećajući se svojih pokojnih rođaka i prijatelja. U crkvama se služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gdje se upali svijeće i čitaju molitve. Ko ne može najmilijima da ode na grob, svijeću zapali u crkvi.

Svijeća je simbol svjetlosti Hristove, koja treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

U nekim krajevima se vjeruje da svijeća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih. Takođe, postoji vjerovanje da ako se na Zadušnice ne upali svijeća, mrtvi će godinu dana biti u mraku. Na ovaj dan se ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

U ovoj nedjelji se ne priprema ruho za nevjeste i nikako se sirotinja i prosjaci ne tjeraju od groba koji obilazite već im se da milostinja, malo novca ili nešto hrane.

Zadušnice padaju uvijek u subotu – Zimske zadušnice su pred Mjesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com