SlLIJEDI LI POSKUPLJENJE VODE: Svi u njih sipaju, vodovodna preduzeća prosipaju - Volim Podgoricu

SlLIJEDI LI POSKUPLJENJE VODE: Svi u njih sipaju, vodovodna preduzeća prosipaju

Opštine koje imaju finansijske mogućnosti u ovoj godini trebalo bi da dotiraju sredstva vodovodnim preduzećima kako bi se izbjeglo poskupljenje vode koje će nastati u slučaju da na snazi ostane izmijenjeni Granski kolektivni ugovor za stambeno-komunalnu djelatnost (GKU), zaključak je sa sastanka predstavnika Zajednice opština i Regulatorne agencije za energetiku sa predsjednicima opština.

Izmijenjeni GKU donijet je 30. oktobra prošle godine i njime su povećani su koeficijenti složenosti poslova što je dovelo do uvećanja zarada zaposlenima u preduzećima za 30 odsto. Uvećanje zarada ugrozilo je poslovanje vodovodnih preduzeća, pa se Zajednica opština obratila Ustavnom sudu za inicijativom za ocjenu ustavnosti i zakonitosti izmjenjenog GKU, piše Dan.

“Na sastanku je konstatovano da je jedini izlaz taj da opštine koje imaju finansijska sredstva dotiraju vodovodnim društvima razliku u troškovima u odnosu na cijenu, a da se opštine koje nemaju dovoljno sredstava, posredstvom Zajednice opština obrate državi da se iz državnog budžeta izvrše dotacije. Konstatovano je da u većini vodovodnih preduzeća ima veći broj zaposlenih nego što je realna potreba i to uglavnom u administraciji. Jedan od izlaza koji je i nepopularan i koji stvara socijalni problem je svođenje na realan broj zaposlenih jer broj zaposlenih i bruto zarade najviše utiču na cijenu vode. Drugi izlaz je da se izvrše dotacije nedostajućih sredstava da bi cijena vode ostala nepromijenjena i da se ovaj momenat ne odrazi na cijenu vode ni u ovoj, a ni u narednoj godini”, saopštila je Mišela Manojlović, generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore.

Ukoliko Ustavni sud utvrdi da su izmjene GKU neustavne onda vodovodna društva neće imati problema.

“Kao dugoročno rješenje predloženo je da Zajednica opština formira radnu grupu koja će razmotriti sve elemente koji opterećuju poslovanje vodovodnih preduzeća i predložiti adekvatne mjere za prevazilaženje problema”, navela je Manojlović.

Ona je dodala da su ih predstavnici Regulatorne agencije za energetiku obavijestili da će do kraja aprila izmijeniti Metodologiju za utvrđivanje cijena kako bi vodovodna društva podnosila zahtjeve za sledeću godinu u skladu sa novom metodologijom.

“Predstavnici Regulatorne agencije pozvali su predstavnike opština da daju primjedbe i sugestije koje bi na pozitivan način uticalo na pitanje cijena”, navela je Manojlović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com