Slovački investitori zainteresovani za Crnu Goru

Slovački investitori su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je na sastanku predsjednice Privredne komore Nine Drakić i ambasadora Slovačke Borisa Gandela, 21. januara 2022, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

“Tokom razgovora je posebno apostrofirano da dvije države baštine veoma dobre međusobne odnose, ali da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, odnosno značajnije slovačke investicije i intenzivniju trgovinsku razmjenu, sa naglaskom na veće učešće izvoza crnogorskih proizvoda u njoj”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima predsjednice Drakić, kriza uzrokovana pandemijom kovida-19 pokazala je neadekvatnu strukturiranost crnogorske ekonomije koja je suviše oslonjena na sektor usluga.

“Tako da su nam veoma važne investicije u proizvodne sektore, prije svega u energetiku” , kazala je Drakić.

Ona je pojasnila da je neophodno da izgradimo što više energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore prije nego prestane rad Termoelektrane Pljevlja, i to ne samo zbog očuvanja energetske stabilnosti već i da bismo, preko podmorskog kabla prema Italiji, postali značajan izvoznik struje. Drakić takođe vidi mogućnost za slovačka ulaganja u proizvodnju hrane, jačanje hotelskih kapaciteta u zimskim centrima, investiranje u okviru poslovnih zona, te u IT sektor, koji će dodatno dobiti na investicionoj atraktivnosti kroz predstojeći proces digitalne transformacije crnogorske ekonomije.

“Postoji interesovanje slovačkih privrednika za crnogorski turizam, koji su voljni da dođu i upoznaju se sa investicionim mogućnostima. Imate veliki potencijal za cjelogodišnji turizam, povezivanjem obale i planinskih centara”, ocijenio je ambasador Gandel, čestitajući našoj zemlji na odličnim rezultatima prethodne sezone.

On smatra da je sastanak Mještovite komisije dvije države, planiran za četvrti kvartal, odlična prilika za organizovanje susreta i povezivanje crnogorskih i slovačkih privrednika.

“Želimo da crnogorske potencijale učinimo vidljivijim za slovačke privrednike i obrnuto”, kazao je Gandel.

Predsjednica Drakić predložila je da se u pomenutom periodu organizuje poslovni forum Crne Gore i Slovačke koji bi doprinio upoznavanju sa ekonomskim potencijalima, te povezivanju i potencijalnom uspostavljanju partnerstava privrednika dvije zemlje.

Ona je takođe podsjetila na dobru saradnju privrednih komora Crne Gore i Slovačke koja se u posljednjem periodu odvija u okviru partnerstva Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i Višegradske grupe. Izrazila je zainteresovanost Komore za učešće u projektima koji se realizuju iz Višegradskog fonda.

“U radu sastanka učestvovali su zamjenik ambasadora Martin Balco, savjetnik predsjednice Privredne komore Dragoljub Bulatović i direktor Sektora za međunarodnu saradnju Željko Baltić”, zaključuje se u saopštenju.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com