SLOVENIJA: Farmeru oduzeli 24 krave jer su bile blatnjave (FOTO) - Volim Podgoricu

SLOVENIJA: Farmeru oduzeli 24 krave jer su bile blatnjave (FOTO)

Četiri dana nakon što je u Sloveniji stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti životinja, a koja inspektorima omogućava njihovo oduzimanje ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uslovima, inspektorica bliska premijeru Robertu Golobu poljoprivredniku je oduzela 24 krave.

Prema zvaničnom saopštenju, prošle sedmice je u selu pored Krškog, u Sloveniji, veterinarski inspektor bez ikakve najave i upozorenja oduzeo 24 goveda s farme porodice Možgan.

Životinje su navodno bile zanemarene, prenosi Moja Dolenjska. Ali, ono što je uslijedilo, ostavilo je bez riječi i javnost i stočare.

U zapisniku inspekcije o oduzimanju navodno ne stoji šta je tačno uzgajivač počinio, niti koliko je životinja oduzeto. Vlasnik Rudi Možgan je šokiran te negira da su životinje zanemarivane, a to što su bile blatnjave, opravdava nepovoljnim vremenom, ondnosno čestim jakim pljuskovima na tom području.

U tamošnjoj Agenciji za sigurnost hrane za medije su kratko izjavili da je stoka bila ograđena u malom ispustu, koji je bio jako blatnjav, bez pristupa vodi i hrani, staji ili suvom ležaju.

Ovaj je slučaj digao na noge Sindikat poljoprivrednika koji smatraju da je ovakav postupak nezakonit. Kako piše “N1”, predstavnici poljoprivrednika ističu sporan način oduzimanja, pri čemu je inspektorica navodno dozvolila jednoj od prisutnih zaštitnica životinja da sama odveze jednu od oduzetih krava.

Oštro je reagovala i Poljoprivredno-šumarska komora uvjerena da je riječ o pretjeranoj i nezakonitoj mjeri.

“Životinje nisu bile uzgojene u optimalnim uslovima, ali nisu imale nikakve negativne posljedice zbog toga. Mogle su otići iz mulja na pašnjak”, saopštili su.

Ogorčeni su i u Savezu slovenačkih seljaka koji upozoravaju da je ovakvo postupanje neprimjereno i protivzakonito.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com