“SLUČAJNO SAM” Načelnik hrvatske opštine službenom karticom plaćao u javnoj kući, pa pokušao da se opravda - Volim Podgoricu

“SLUČAJNO SAM” Načelnik hrvatske opštine službenom karticom plaćao u javnoj kući, pa pokušao da se opravda

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa kaznila je danas sa 1.600 evra načelnika opštine Murter – Opština Kornati u Hrvatskoj Tonija Turčinova zbog zloupotrebe službenog položaja.

Turčinov je, kako su pojasnili, prekršio član 7. c Zakona o sprečavanju sukoba interesa tako što je dopisom Upravnom odjeljenju Šibensko-kninske županije zatražio hitno postupanje u vezi sa slučajem u kojem je lično tražio izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju njegovog imanja u Murteru.

U hitnom nalogu je traženo da se ubrzaju stvari od interesa za opštinu, uglavnom građevinsko zemljište, među kojima je bilo i njegovo. Po hitnom nalogu, dozvola mu je izdata 09.2.2022.

FOTO: PIXSELL/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: PIXSELL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Komisija je predmet otvorila po službenoj dužnosti na osnovu medijskih izvještaja, nakon čega su zatražili informacije od opštine i županije.

“Kartica slična mojoj”

Turčinov je u aprilu 2019. platio u javnoj kući u Austriji službenom karticom opštine Murter. U austrijskom klubu “La Kokote” potrošio je 1.560 evra iz budžeta.

On je tvrdio da je greškom iskoristio karticu u klubu jer je slična njegovoj privatnoj kartici, i da je lično pokrio troškove smještaja opštinske delegacije u hotelu  u Klagenfurtu kako bi nadoknadio štetu Opštini.

Hotel je Telegramu osporio autentičnost računa, pa je portal objavio da je Turčinov falsifikovao račun za troškove u hotelu kako bi prikrio troškove javne kuće.

On je nakon izbijanja afere najavio da podnosi ostavku na funkciju odbornika u Županijskoj skupštini, ali i da će, uz podršku kolega i sugrađana, nastaviti da radi na projektima koje je započeo u Opštini Murter – Kornati.

Drugim riječima, ostao je načelnik.

Protiv Turčinova je u decembru prošle godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica za krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i podstrekavanje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Optužnica je podignuta i protiv preduzetnika Tomislava Pešića, koji se sumnjiči da je podsticao Turčinova na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, piše Indeks.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com