SPAJIĆ: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete - Volim Podgoricu

SPAJIĆ: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada do 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum.

“Imali smo intenzivan i živahan, ali produktivan sastanak. Drago mi je da smo se sastali i sve nedoumice razriješili. Mislim da se nijesmo dobro razumjeli. Sindikat nije do kraja razumio našu namjeru. Smatramo prosvjetare kao prioritetnu kategoriju i da je njihovo nezadovoljstvo opravdano. Mi se u slažemo. Mislim da smo došli do održivog rješenja”, kazao je on.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, državni sekretar u tom resoru Dragan Bojović, kao i ministar finansija Novica Vuković.

Spajić na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete

Prosvjetni radnici u skoro 160 škola počeli su juče štrajk, nakon što nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o mogućem povećanju plata.

Premijer je juče kazao da Vlada može ponuditi predstavnicima Sindikata prosvjete uvećanje zarade u neto iznosu od minimum 15 odsto od 1. septembra. Kazao je da ne razumije zašto prosvjetari ne prihvataju tu ponudu i poručio da neće popustiti pod pritiskom.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da nije optimističan povodom sastanka sa premijerom Milojkom Spajićem, te da je njegova ponuda vrlo nejasna i da prosvjetnim radnicima nudi nešto što ni on ne razumije.

“Ne smijem reći da sam pesimista, ali nisam pretjerani optimista. Spajić je juče rekao da ne shvata šta mi hoćemo, da mu nije jasno zašto štrajkujemo. Pa gospodine premijeru  uzeli ste nam Granski kolektivni ugovor, vi ste smislili praktično zakon u Crnoj Gori”, kazao je Božović.

Država tužila Sindikat prosvjete zbog štrajka

Država Crna Gora – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužila je Sindikat prosvjete Crne Gore, radi utvrđivanja nezakonitih odluka o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

Nakon što im januarska plata nije uvećana za 10 odsto u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom, članovi Glavnog odbora Sindikata prosvjete pokrenuli su početkom mjeseca individualne postupke pred Agencijom za mirno rješavanje sporova. Tada su saopštili da će obustaviti i postupke i štrajk ako dođe do dogovora sa Ministarstvom, što se do danas nije desilo.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com