SRAMOTA: Vandali oštetili Spomenik palim borcima - Volim Podgoricu

SRAMOTA: Vandali oštetili Spomenik palim borcima

Spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu pod Trebjesom bio je na meti vandala koji su sa platoa oko spomenika poskidali ukrasne granitne kocke i, najvjerovatnije, ih pripremili da ih odnesu.

“Ovaj spomenik je značajan za ovaj grad, dio je naše istorije, tako da je nevjerovatno da je ovo urađeno. Ne znam zašto je ovo nekome trebalo. Prvo mi je palo na pamet da je neko ovo pripremio da odnese samo je čekao pogodan trenutak da to uradi. Ako nam spomenici nijesu sveti onda nešto nije u redu, nešto kod ljudi ne funkcioniše kako treba. Počinioce treba dobro kazniti, ali sve nam je ovako u državi”, kazao je Željko Krsmanović, Nikšićanin kome je šetalište ispod Trebjese omiljeno mjesto za izlazak.

Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista u Nikšiću, bio je zatečen novim činom vandalizma.

“Mislili smo da je vandalizam nad spomenicima naših rodoljuba i heroja prošao. pošto u poslednjih nekliko godina nijesmo imali sličnih postupaka. Prije toga po tom spomeniku je bilo crtanja kukastih kukova i skidanja petokrake. Nerazumljiv je i za svaku osudu taj vandalizam, a to samo govori o nama, o tome kakvi smo i kako se odnosimo prema svetinjama”, kazao je Mirjačić.

U drugim državama, istakao je on, spomenici su svetinje i o njima se vodi računa, čak i o grobljima naših poginulih boraca, kao što je to slučaj u Italiji.

“Svjedoci smo da se poslednjih godina vandalizam, terorizam I fašizam pojavljuju u pojedinim sredinama što nam govori da moramo biti budni, odlaziti na mjesta naše istorije i voditi računa o spomenicima”, kazao je Mirjačić.

Spomenik ispod Trebjese, na kome je uklesano „Vašem junaštvu vjekovima će pokoljena da se dive“, podignut je u čast rodoljuba poginulih u Drugom svjetskom ratu.

“Na tom spomeniku se nalazi i ploča sa imenom Ljuba Čupića, junaka čiji osmjeh se nalazi u svim istorijskih knjigama svijeta. Ali, izgleda da našim vandalima ni Ljubovo ime, i imena ostalih rodulja, nijesu sveta”, kazao je Mirjačić.

Raduje ga, kako je istakao, to što se u dvorištima škola i kolektiva koji nose imena heroja čuvaju biste i što su u izuzetno dobrom stanju.

“Nadam se da će se na tim vrelima vaspitavati današnja omladina i da neće dozvoliti da ovakvi vandalizmi postanu uobičajena stvar”, poručio je Mirjačić.

Radisav Stanišić, predsjednik OK JKPCG Nikšić, kazao je da je sramota da u 21.vijeku neko uništava spomenike.

“To je najveći vandalizam. Na tom mjestu počivaju kosti onih koji su se borili protiv fašizma. Prosto je nemoguće da ono zašta su se antifašisti borili 70 godina sada rušimo i da u demokratskoj Crnoj Gori nogom udaramo u istoriju. Je li se to pesnica fašističkog krila iz Evrope preselila kod nas”, ozlojeđeno je prokomentarisao Stanišić.

Svetozar Bajović iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje kazao je da su ogorčeni takvim odnosom građana prema istoriji i spomenicima.

Opština Nikšić je prošle godine uradila Registar spomenika u elektronskoj i pisanoj formi koji sadrži evidenciju i detaljne podatke o svim spomen obilježjima na području opštine. Registar sadrži podatke za 194 spomen obilježja koja su podignuta do 1971.godine, kao i ona podignuta kasnije, a koja nemaju status zaštićenog kulturnog dobra. To nije konačan broj spomen obilježja u nikšićkoj opštini, već je riječ samo o obilježjima koja nijesu registrovana kao kulturno dobro. U opštini je više od stotinu spomen obilježja koja su zaštićena kao kulturno dobro i o njima vodi brigu država.

Stanisić je kazao da će u ponedjeljak u 12 sati organizovati istorijski čas kod spomenika i pozvao sugrađane da svojim prisustvom pokazu da su protiv vandalizma i skrnavljenja istorijskih spomenika.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com