Šta vam zapravo čini štetu: Duvanski dim ili nikotin?

Ako ste u procesu ostavljanja cigareta u potpunosti, ili ste se odlučili da smanjite štetu tako što ćete preći na dostupne manje štetne alternative pušenju, prije svega je važno da se informišete šta vam zapravo čini štetu.

Jeste li u grupi onih ljudi koji misle da je glavni krivac za sve nikotin? Istina je znatno drugačija, jer se glavni problem nalazi u duvanskom dimu.

Šta to organizmu čini duvanski dim, a šta nikotin? Brojne su zablude, a samo je jedna istina. Zajedno pojašnjavamo ova dva pojma.

1. Nikotin je najštetniji sastojak cigarete

Netačno. Najštetniji sastojak cigarete je zapravo duvanski dim. Naime, u dimu cigarete nalazi se više od 6.000 štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem duvana. Da nikotin, iako izaziva zavisnost, nije glavni krivac za „pušačke bolesti“ potvrđuje i činjenica da je jedna od najprihvaćenijih terapija odvikavanja od pušenja ona koja se bazira na nikotinskim zamjenskim proizvodima, poput flastera i nikotinskih guma za žvakanje.

2. Nikotin izaziva zavisnost

Tačno. Ukoliko konzumirate nikotinske proizvode, trebalo bi da znate da već nakon 10 sekundi nikotin prodire u vaš krvotok i počinje da aktivira različite hemijske supstance, uključujući adrenalin (epinefrin) i noradrenalin (norepinefrin). To organizmu pruža stimulanse i povećava dotok krvi u mozak.

3. Nikotin se nalazi isključivo u duvanskim proizvodima

Netačno. Nikotin je izolovan iz biljke duvana u 16. vijeku i od tada je konstantan predmet naučnih istraživanja. Možda baš zbog toga pogrešno vjerujemo da ga ima isključivo u ovoj biljci. Istina je zapravo da je on najkoncentrovaniji u duvanu, ali ga u niskim procentima ima i u drugom povrću, kao što su krompir, paradajz, plavi patlidžan, a ima ga i u takozvanoj “super-hrani” poput sve popularnijih godži bobica.

4. Nikotin štetno utiče na trudnice

Tačno. Zbog svojih svojstava i činjenice da je riječ o supstanci koja nije bez rizika, kao i da izaziva zavisnost, naučna istraživanja su pokazala da nikotin može štetno da utiče na trudnice, dojilje, kao i na osobe koje imaju postojeće srčane smetnje, visok krvni pritisak ili dijabetes. Zato se svima njima striktno savjetuje da ne koriste duvanske ili nikotinske proizvode u bilo kom obliku.

5. Nikotin se koristi u liječenju teških oboljenja

Tačno. Dostupne su naučne studije koje ukazuju na to da nikotin povoljno utiče na smanjenje tenzije i koristi se u terapeutske svrhe za liječenje šizofrenije. Pored toga, činjenica da se Parkinsonova bolest ređe javlja kod osoba koje su konzumirale nikotinske proizvode pokrenula je seriju istraživanja na ovu temu. Potencijal koji nikotin ima u liječenju pomenute bolesti iskoristili su i istraživači Fondacije Majkl Džej Foks koja sprovodi obimna istraživanja na ovu temu.

loading...
loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com