STANOVIĆ: Sve više mladih ima bolove u vratu, leđima, vrtoglavice, zujanje u ušima, razloga je više - Volim Podgoricu

STANOVIĆ: Sve više mladih ima bolove u vratu, leđima, vrtoglavice, zujanje u ušima, razloga je više

"Zabrinjavajuće je da se sve više mladih ljudi, oko 30 godina, javlja sa uznapredovalom spondilozom vratne kičme, i osim bola u vratu sa simptomima poput zujanja u ušima ili čak i nestabilnosti pri hodu", objašnjava Stanović

Specijalista primijenjene fizioterapije Darko Stanović, osnivač Ordinacije za fizikalnu terapiju Vertebra u Podgorici, kaže da je sve veći broj mladih ljudi koji se žale na bolove u vratnoj regiji ili leđima, a ovo nerijetko postaje veliki problem pri svakodnevnom funkcionisanju.

Po riječima Stanovića, uzrok tome, u najvećem broju slučajeva, je savremeni način života, odnosno savremena zanimanja, nedovoljna fizička aktivnost, ali i neadekvatna ishrana.

Stanović već dugi niz godina u Ordinaciji za fizikalnu Terapiju Vertebra, pomaže u dijagnosticiranju, a potom i liječenju bola. Naglašava i da pacijenti, koji imaju ovakve probleme, osim terapija koje će ih riješiti bola, moraju preduzeti korake da uklone uzroke.

“Uzrok problema velikog broja pacijenata, među kojima je sve više mladih u tridesetim godinama pa i mlađih, svakako predstavljaju savremena zanimanja. Stalna upotreba kompjutera i telefona dovodi do povijenog položaja tijela, pogurenosti glave i vrata. Ukoliko kičmu posmatramo kao jednu neodvojivu cjelinu jasno nam je da se će posledično problem nastao u vratu prenijeti i na donji dio kičmenog stuba. Ono što je važno naglasiti je to da se sve više mladih javlja sa bolom u leđima ili vratu. Razlozi su nedovoljna fizička aktivnost, kao i loša ishrana”, kaže Stanović.

Dodaje da se pacijent na terapiju najčešće javlja zbog bola.

“Dijagnostičke procedure najčešće pokazuju degenerativne promjene, koje označavaju proces okoštavanja na pršljenu. Sama spondiloza je prisutna kod velikog broja ljudi, i to nije nešto alarmantno. Ali ono što jeste zabrinjavajuće jeste to da se sve više mladih ljudi, oko 30 godina, javlja sa uznapredovalom spondilozom vratne kičme, i osim bola u vratu sa simptomima poput zujanja u ušima ili čak i nestabilnosti pri hodu”, objašnjava.

Svakako su, kaže Stanović, potrebna dodatna istraživanja, ali ono što se sada već sa sigurnošću zna jeste to da je poremećena moždana cirkulacija preduslov za nastanak ovih simptoma.

“Vertebralna arterija je parna arterija koja kreće od baze vrata i putujući kroz poprečne nastavke vratnih pršljenova ulazi u lobanju kroz foramen magnum, dalje se račvajući na cerebralne arterije. Ukoliko postoji smetnja u pritisku krvi bogate kiseonikom koja ide prema mozgu, vrlo vjerovatno da će se osim bola u vratu javiti i smetnje poput teturanja, glavobolje, zujanja u ušima. Sve ove simptome mogu uzrokovati i neka druga stanja, ali problem sa vratom se ne smije izostaviti”, kaže Stanović.

U Vertebri, kako kaže, primjenjuju najsavremenije metode fizikalne terapije, rehabilitacije i dijagnostike.
Ordinacija se usko bavi liječenjem problema sa kičmenim stubom, kao i tretmanom perifernih zglobova i sportskih povreda.

Stanović kaže i da se trude da pacijentima objasne procese, odnosno uzroke bola, i posvjetuju ih o neophodnim promjenama načina života, kako probleme trajno eliminisali.

Stanović kao osnivač regionalno najbrže rastućeg brenda u oblasti fizioterapije stalnim usavršavanjem se trudi da pomjera granice u fizioterapiji, konstantnim praćenjem najsavremenijih dostignuća i njihovom implementacijom.
Problemi sa vratnom kičmom se u ordinaciji Vertebra rješavaju nakon pažljivo odrađenog pregleda i pravilno definisanih terapijskih protokola za svakog pacijenta ponaosob.

“Ono što je novitet koji je samo jedan od terapijskih modaliteta koji našu ustanovu odvaja od drugih jeste primjena mls terapije u liječenju tinitusa (zujanja u ušima). Pažljivo sinhronizovana mls tehnologija primjenjujući laserske zrake dvije talasne dužine kroz ušni kanal dovešće do biostimulacije unutrašnjeg uha. Zraci se usmjeravaju kroz ušni kanal, i ispod mastoidne kosti iza uha. Ovi laserski zraci mogu prodrijeti u dubinu od 2-5 cm. Stimulacija mitohondrija u ćelijama dovešće do produkcije ATP ( adenozin-tri-fosfata), koji ce obezbijediti ćeliji dovoljno snabdijevanje kiseonikom, i na ovaj način dovesti do aktivacije i regeneracije. Od značaja su i primjene manualnih terapijskih metoda poput kiropraktike i osteopatije, čijom primjenom se uklanja neuro-cirkulatorni blok, kao i metoda spinalne dekompresije kičmenog stuba”, kaže Stanovič.

U Verterbi se brzo, efikasno i potpuno riješavaju i veoma česti problemi sa diskus hernijom, išijalgijom, parezom, petnim trnom, teniskim laktom ili bolnim zglobom. Posjeduju i dijagnostičku sonografsku aparaturu kojom se mogu detaljno snimiti meka tkiva ili definisati sportska povreda. Tekar terapija, šok vejv , niskofrekventno magnetno polje, medicinska akupunktura, samo su neke od terapijskih usluga Vertebre. Osim toga, dostupna je i usluga relaks, sportske ili terapijske masaže.

Stanović kaže da u Vertebri mnogo ulažu u kontinuiranu edukaciju i usvajanje najnovijih metoda u fizioterapiji, pa je on nedavno Holandiji završio “Sono skills”, što je prva ustanova u Evropi za sonografiju i dijagnostički ultrazvuk.

“U pitanju je  snimanje mekih tkiva ultrazvukom, mi smo prvi u Crnoj Gori koji to primjenjujemo. Radi se na detekciji, lokalitetu povrede, promjenama strukture, na ovaj način možemo precizno da utvrdimo o čemu je riječ, da li je, recimo, pukao mišić, gdje je pukao itd. i na osnovu toga možemo odrediti maksimalno preciznu terapiju”, kaže Stanović.

On naglašava i da, na osnovu ovoga, ne daju zvaničnu dijagnozu pod šifrom, ali rade opisnu dijagnozu.

U Verterbi primjenjuju i tehnike iz oblasti osteopatije i kiropraktike.

“U pitanju je španska i britanska škola, uskospecijalizovane doedukacije, koje primjenjujemo uz klasičnu fizikalnu medicinu. To je još uviijek alternativna medicina ali izuzetno popularna”, kaže Stanović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com