Što prije svakoj osobi obezbijediti vakcinu protiv kovida

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je povodom 24. oktobra, Dana UN, da svakoj osobi, svuda na svijetu, treba obezbijediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što prije.

„Kovid-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime podsjećaju nas da je naš svijet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put naprijed“, naveo je Gutereš u saopštenju povodom 76. godisnjice od osnivanja UN.

On je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i u dostizanju Ciljeva održivog razvoja „tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svijetu, obezbijediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što prije“.

„Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, djevojčica i žena, djece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svijetu ostavljaju ožiljke i odvažno se obavezati na borbu protiv promjena klime za spas planete – i održati riječ“, naveo je Gutereš.

Podsjetio je da su UN nastale prije 76 godina, kao nosilac nade za svijet koji je izranjao iz sjenke katastrofalnog sukoba i dodao da danas žene i muškarci svjetske organizacije i dalje šire tu nadu u cijelom svijetu.

„Vrijednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava, i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. Danas, kad obilježavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije“, zaključio je Gutereš.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com