STOKA NA ULICAMA BUDVE: “Opasnost za učesnike u saobraćaju, ovakvi slučajevi sve češća pojava širom CG”

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica upućuje javni apel Veterinarskoj inspekciji da se konačno krene sa rešavanjem problema stoke koju sve češće možemo vidjeti u gradskim sredinama, na bulevarima, ulicama i magistralnim putevima.

Ovaj problem je, kako navode, poslednjih dana posebno uočljiv u Budvanskoj opštini.

“Zbog neodgovornog vlasništva, koje je kažnjivo zakonom, te životinje su izložene opasnosti, ali i same predstavljaju veliku opasnost za učesnike u saobraćaju. Još ranije se naša organizacija obraćala Upravi za veterinu sa predlogom da se donese Uredba, po kojoj bi stoka koja se nađe na javnim gradskim površinama bila trajno oduzeta od vlasnika, međutim ništa od toga nije učinjeno, dok su ovakvi slučajevi sve češća pojava širom Crne Gore”.

Oduzetu stoku, predlažu, trebalo bi smjestiti u sklonište, koje bi za tu namjenu bilo izgrađeno, a koje još uvijek ne postoji u našoj državi.

“Nakon veterinarskog pregleda, ukoliko se ustanovi da su životinje zdrave, treba ih kao vid pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede davati na trajno korišćenje stočarima koji za to ispunjavaju uslove. Najiskrenije se nadamo da će resorni ministar Aleksandar Stijović imati razumijevanja za našu inicijativu, te da će se u najskorije vrijeme krenuti sa realizacijom iste. Sve do tada teško je govoriti o Crnoj Gori kao ozbiljnoj turističkoj destinaciji i zemlji uređenog sistema”, zaključeno je u saopštenju NVO “Prijatelji životinja Podgorica”.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button