Stoltenberg: U potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru; Krivokapić: CG je odgovoran saveznik NATO-a

U potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru, poručio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg tokom zajedničke pres konferencije sa premijerom Zdravkom Krivokapićem u Briselu.

“Crna Gora je visoko vrednovana kao članica NATO-a. Ponosan sam kao generalni sekretar, kada je pozvana da postane članica Alijanse i dokazivala svoju posvećenost NATO-u i zajedničkoj odbrani”, dodao je Stoltenberg.

Crna Gora je cijenjen član NATO koji u misijama doprinosi stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kazao je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg tokom zajedničke pres konferencije sa premijerom Zdravkom Krivokapićem u Briselu.

Stoltenberg je rekao da je sa Krivokapićem razgovarao o bezbjednosnom okruženju u regionu, ali i uticaju Rusije u Evropi.

“NATO ostaje odlučan i prati situaciju oko Ukrajine. Pozivamo Rusiju da prestane sa provokacijama i bude transparenta u vezi svojim aktivnositma. Razgovarali smo i o Balkanu. Zapaljivi govor u Republici Srpskoj je zaabrinjavajući. Ujedinjena strukrtura BiH je važna za sigurnost države i NATO ostaje posvećen političkom dijalogu i saradnji sa BIH i nastavićemo da podržavamo reforme za dobrobit naroda. Politika otvorenih vrata NATO su od istorijskog uspjeha”, istakao je Stoltenberg.

Na pitanje o odnosima sa Vladom Crne Gore, Stoltenberg je rekao da je Crna Gora od članstva dokazala posvećenost NATO kolektivnoj odbrani.

“Sve članice cijene doprinos Crne Gore u različitim misijama. Vidim potencijal za jačanje zajedničkog rada sa Crnom Gorom, naročito kad je riječ o stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Balkan je u srcu Evrope, tamo imamo istoriju. Vidimo neke pogrešna kretanja u regionu, naročito zapaljiv govor Milorada Dodika, koji podriva jedno od naših većih dostignuća, multietničku vojsku u BiH. Cijenimo i napore Crne Gore na Kosovu koja je učestvovala u rješavanju nekih tenzija i nesuglasica. Dalek je put pred nama, ali u potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru”, rekao je Stoltenberg.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da mu je zadovoljstvo što je i danas posjetio ovaj dom koji je centar NATO-a.

“Crna Gora je jedan odgovran, ozbiljan, savjestan, potpuno predvidljiv partner i saveznik NATO-a. Spremni smo da ispunjavamo sve NATO standarde i da to i primijenimo u praksi tamo gdje to nije do kraja završeno. Do 2024. godine iz našeg budžeta će biti opredijeljeno dva posto za ono što predstavlja Ministarstvo odbrane i naš pu ka modernizaciji Vojske Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

Smatra da je možda najvažniji zadatak svih nas, kao najveći izazov – sajber pristup koji je izazov ne samo Crne Gore nego i drugih članica NATO-a.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com