Suzavac i šok bombe u Zvečanu, policija Kosova ušla u zgradu opštine (VIDEO) - Volim Podgoricu

Suzavac i šok bombe u Zvečanu, policija Kosova ušla u zgradu opštine (VIDEO)

Na osnovu informacija koje ekipa Radija Slobodna Evropa šalje sa terena, Policija Kosova je u petak ušla u zgradu opštine Zvečan.

Policija je prethodno odlučila da udalji građane kako bi ušla u zgradu. Tada su okupljeni građani pokušali da pruže otpor, a policija je odgovorila suzavacem i šok bombama.

U blizini su se čuli i pucnji. Okupljeni građani su oštetili nekoliko policijskih automobila.

Na ulazu i izlazu koji vodi do centra Leposavića, čija se zgrada opštine nalazi u središtu grada, postavljeni su kamioni.

Lokalno stanovništvo na sjeveru je ranije podizalo barikade sa ciljem da spriječi kosovske vlasti da sprovedu neku odluku.

U petak u podne u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova čule su se sirene za uzbunu, a građani su se okupili i ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu nalaze se i automobili Policije Kosova.

Bivši odbornik u Skupštini opštine Zubin Potok ispred Građanske inicijative “Za Zubin Potok” Milija Biševac ranije je rekao za RSE da se građani okupljaju ispred zgrade opštine sa uvjerenjem “da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zećiri (Zeqiri) pokušava da uđe u objekat”.

“Tu su džipovi za koje se vjeruje da je unutra on (gradonačelnik) i da pokušava da uđe u zgradu opštine”, rekao je Biševac.

Zećiri nije bio dostupan za potvrdu ove informacije.

Biševac je potvrdio da su uključene i sirene za opasnost te da se na terenu oko zgrade opštine nalaze pripadnici Policije Kosova i EULEX-a (Misija za vladavinu prava EU).

“Narod je okupljen tu i čekaćemo da vidimo šta će biti”, dodao je on.

Iz EULEX-a još nisu potvrdili zašto su prisutni kod opštine u Zubinom Potoku.

Novoizabrani gradonačelnici opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok položili su zakletvu 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u ove tri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Oni su dužnost preuzeli u javnim objektima jer se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino u Sjevernoj Mitrovici je zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić (Atiq) iz Samoopredeljenja 19. maja stupio na dužnost.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) je 18. maja izjavio da ne bi trebalo upotrijebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na sjeveru.

Istakao je da je važno izbjeći sukobe ili tenzije na terenu.

Zemlje Kvinte – Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo – su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocjenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rješenje za opštine ne sjeveru, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Kvinta je pozvale Kosovo i Srbiju da “da hitno rade na obezbjeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama”.

Lokalni izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com