SVAKOG MJESECA NIŽE PLATE: Radnici “Centrometala” tvrde da “odlično rade”, vlasnik da je kriza, USSCG poziva na sindikalno organizovanje

Zaposlenima u podgoričkoj kompaniji “Centrometal” plate su smanjene dva puta za poslednja tri mjeseca, a kako tvrde, najavljeno je još jedno smanjenje u aprilu. 

Radnici koji, kako kažu, rade svaki dan od početka korona krize, a tvrde i da obim posla nije smanjen, ogorčeni su i tvrde da se ekonomska kriza zloupotrijebljava od strane poslodavca kako bi “preko leđa radnika” ostvarili dodatni profit. 

Zaposleni koji su se obratili VOP-u tvrde da im je vlasnik “Centrometala” Anto Đokić, dana 12. marta saopštio da će im ponovo smanjiti platu, čak drugi put za mjesec april.

“To je bila kap koja je prelila čašu. Radimo kao da nema krize, pazari su odlični, a vlasnici smanjuju plate i to dio koji primamo na ruke. Smanjenja su u iznosu od 20 do 50 eura mjesečno, a sada je najavljeno novo smanjenje. Zašto? Mi ne vidimo drugi razlog osim da vlasnik preko naših leđa ostvaruje dodatni profit. Zloupotrebljava se kriza, tvrde da se plate smanjuju zbog krize, a mi znamo da to nije istina”, kažu zaposleni u “Centrometalu” koji ne znaju kome da se obrate. 

“Znamo da se radi o privatnom poslodavcu, i da to u Crnoj Gori, nažalost, funkcioniše po principu “uzmi ili ostavi, ako nećeš ti, hoće drugi”, ali da li je korektno da se zaposlenima i bukvalno uzima od usta, kako bi se, recimo, kupio novi, veoma skup, vozni park? Poslujemo odlično, znamo tačno koliki su dnevni pazari, i umjesto da nas nagradi i motiviše, poslodavac nam smanjuje plate”, kažu radnici od koji neki, kako kažu, rade već više od deset godina u ovoj kompaniji. 

Oni vjeruju da vlasnik na ovaj način pokušava da ih “natjera” da daju otkaz kako bi za novozaposlene dobio državne subvencije. 

“Već imamao četvoro novih radnika, dok nekoliko novozaposlenih nije izdržalo čak ni da odradi cijelu smjenu i napustili su posao”, istakli su. Kažu da “Centrometal” ostvaruje državne subvencije, ali da uprkos svemu, radnici trpe.

“Pauzu nismo imali do prije osam mjeseci, nego smo inspekciju zvali čak četiri puta da bismo izborili svoje pravo na pauzu od pola sata za ručak. Praktično se iživljavaju nad radnicima”, tvrde zaposleni. 

Đokić: Plate diktira promet

VOP je kontaktirao jednog od gazdi Centrometala, Viktora Đokića i pitao ga o navodima radnika.

“Da li nama ova korona ide na ruku i od čega mi kao privrednici isplaćujemo zapošljene? Mi ne funcionišemo iz budžeta, nego iz onoga što radimo. Morali smo da smanjimo plate minorno, jer privreda funkcioniše na taj način ako ima prometa, ima i zarada, jer zarada raspoređuje zaradu, šta na radnike, šta na nas kao vlasnike, na investicije i ostalo što je potrebno da bi se jedna firma održala”, kazao je Đokić za VOP.

On je istakao da ovo nikome ne ide na ruku i da je sve “stalo”.

Objekat “Centrometala” na Cetinjskom putu

“Sve je stalo kako nama, tako i ostalim granama u Crnoj Gori. Subvencije koje smo dobili, potroše se, znate kako to ide”, naveo je Đokić i dodao: 

“Ne znam ništa o novom smanjenju plata, možda to očekuju zbog pada prometa i zbog opšte situacije koja je zahvatila cio svijet”, kazao je.

“Ja bih volio da nam ne padne promet, da prođe korona i da se vratimo u normalu, ali to ne diktiramo mi ponajmanje privrednici “, zaključio je za VOP Đokić.

USSCG: Najugroženiji radnici koji nisu sindikalno organizovani

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) za VOP kažu da imajući u vidu veoma složenu i zabrinjavajuću epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo, a koja najveće potrese ostavlja upravo na tržište rada, USSCG se generalno (ne samo u sektoru trgovine) susretala sa primjerima umanjenja zarade zaposlenih.

“Ovo se posebno odnosilo na situacije gdje pojedini poslodavci nijesu svojim zaposlenima isplaćivali razliku do pune zarade nakon što bi zaposlenima od strane Vlade, a kroz mjere podrške, bila isplaćena subvencija u iznosu 50% ili 100% minimalne zarade. Ove nepravilnosti su veoma brzo i efikasno rješavane u kolektivima gdje su zaposleni bili sindikalno organizovani, no ne tako uspješno u onim kolektivnima u kojima zaposleni nijesu sindikalno organizovani”, kaže za VOP zamjenica generalnog sekretara USSCG, Ivana Mihajlović. 

Ona dodaje da je USSCG od uvođenja epidemije do danas pokušavala da na različite načine, bilo kroz direktan kontakt, putem medija, ili društvenih mreža informiše i eudkuje zaposlene o njihovim pravima i ohrabruje ih da prijavljuju nepravilnosti.

“Uvažavajući činjenicu da se privreda i ukupno društvo suočavaju sa krizom neviđenih razmjera i brojnim izazovima, ipak, važno je naglasiti da sve djelatnosti nijesu jednako pogođene krizom, pa ni svi sektori u okviru jedne djelatnosti”, kazala je Mihajlović.

Iz USSCG navode da je takav slučaj upravo sa trgovinom.

Određene djelatnosti uvećale profit tokom krize

“Ako posmatramo prehrambene prodavnice, trafike, piljare, prodavnice kolača, pekare i dr., onda sa sigurnošću možemo reći da su, posebno u prvom talasu epidemije, ovi privredni subjekti čak i uvećali svoj profit, te da nema opravdanja niti umanjenju zarada, niti suspendovanju ili kršenju bilo kojeg prava iz rada zaposlenima pod plaštom krize. Osim toga, u prethodno navedenim objektima niti jednom u toku trajanja epidemije nije prekidan rad, dakle zaposleni u istima su bili u kontinuitetu na prvoj liniji odbrane od koronavirusa”, kaže Mihajlović.

Ona navodi da je, stoga, nezamislivo i krajnje neprihvatljivo da budu pogođeni umanjenjem i onako niskih zarada, ukidanjem neradne nedjelje ili ograničavanjem bilo kojeg drugog prava iz rada i po osnovu rada.

“Zvanična statistika govori da je trgovina na veliko i malo jedan od sektora djelatnosti u kojem su, i u redovnim okolnostima i u kriznim okolnostima, zarade najniže. Tako su se tokom 2018., 2019. i 2020.godine prosječne nato zarade u ovom sektoru kretale od 366 do 384 eura, dakle daleko ispod državnog prosjeka. Takođe, ako uporedimo period januar/februar 2020.godine sa periodom janunar/februar tekuće godine, prema podacima Monstata o prosječnim neto zaradama, vidjećemo da su zarade u sektoru trgovine na veliko i malo na istom nivou (npr. januar 2020 – prosječna neto zarada u trgovini 393eura, a u januanru 2021.gdine – 393 eura; februar 2020.godine – prosječna neto zarada u trgovini iznosila je 392 eura, a u februaru 2021.godine – 394 eura).”, podsjeća u razgovoru za VOP Mihajlović. 

Ona kaže i da do danas nisu dobijali kolektivne pritužbe u vezi sa umanjenjem zarada zaposlenih u trgovini, ali je pojedinačnih slučajeva svakako bilo.

“USSCG nije do dans dobijala kolektivne pritužbe u vezi sa umanjenjem zarada zaposlenih u trgovini, ali je pojedinačnih slučajeva svakako bilo. U tim situacijama, USSCG je savjetovala zaposlene koje mjere i radnje da preduzimaju u cilju zaštite njihovih prava, no činjenica da je stepen sindikalne organizovanosti u ovoj djelatnosti na jako niskom nivou, veoma zanemarljiv broj zaposlenih iz ovog serktora, koji nam se obraćao, je bio odlučan u namjeri da putem institucija sistema pokuša da zaštiti svoja prava”, navodi Mihajlović i dodaje: 

“USSCG koristi i ovu priliku da pozove sve zaposlene u trgovini, koji se suočavaju sa kršenjem svojih prava iz rada i po osnovu rada, da prijave nepravilnosti i dignu svoj glas kako za zaštitu svojih zarada, tako i prava na neradnu nedelju i slobodan dan u dane državnih i drugih praznika. Samo na taj način, uz njihov glas i zalaganje, možemo ići ka stvaranju dostojanstvenijih uslova rada zaposlenih u trgovini”, zaključuje Mihajlović. 

Anđela Dragnić

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button