Sve o novom soju korone koji je jutros stigao u Srbiju: Koliko je opasan i da li je smrtonosniji

Članovi Kriznog štaba i vodeći srpski epidemiolozi smatraju da je britanski soj virusa korona stigao u Srbiju, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Potvrda je stigla i sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu ovog vikenda izolovan je britanski soj korona virusa u Srbiji”, izjavila je prof. dr Tanja Jovanović koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom virusa korona u Srbiji.

Poznato je i kako je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju: donijela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže – obostranu upalu pluća.

Kad je otkriven?

Novi soj korona virusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

U decembru je novi soj stigao do skoro dvije trećine slučajeva.

Kako je nastao novi soj?

Član Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

“Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima cijelog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata”, objasnila je Jovanović.

Virusolog je navela da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam nedjelja, kada je u samom organizmu čovjeka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

“Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika uticala je na izmenu karakteristika virusa”, objasnila je Jovanović.

Koliko je mutacija opasna?

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je juče da postoje dokazi da je novi soj korona virusa ne samo i do 70 odsto zarazniji, već i smrtonosniji.

Glavni naučni savjetnik britanske vlade ser Patrik Valans objasnio je kako su došli do ove tvrdnje.

“Ako bi 10 ljudi umrlo od infekcije na 1.000 pacijenata koji su zaraženi prvobitnim sojem korona virusa, u slučaju zaraze novim sojem ta brojka bi mogla porasti na 13 ili 14 smrtnih slučajeva”, objasnio je Valans.

Ovi podaci još nisu potvrđeni, budući da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Za nepuna dva mjeseca britanski visokozarazni soj korona virusa otkriven je u 60 zemalja, saopštila je ove nedjelje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako izgleda razvoj bolesti?

Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva kovida 19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sljedećim redom:

  • Groznica
  • Kašalj i bolovi u mišićima
  • Mučnina i povraćanje
  • Dijareja

Da li su postojeće vakcine efikasne na novi soj?

Paskal Sorijo, izvršni direktor kompanije AstraZeneka koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv kovida 19, izjavio je krajem decembra da je vakcina ove kompanije efikasna i protiv novog soja virusa korona otkrivenog u Velikoj Britaniji.

Prije četiri dana saopšteno je da i vakcina protiv korona virusa koju su razvili Fajzer i Biontek verovatno štiti i od zaraznijeg soja virusa korona koji je otkriven u Britaniji i raširio se širom svijeta. To su pokazali rezultati poslednjih laboratorijskih testova Bionteka koji su objavljeni 20. januara.

Da li je Srbija mogla da izbjegnemo novi soj?

U najkraćem – ne. O tome je prije desetak dana govorio i epidemiolog dr Predrag Kon.

“Teško je vjerovati da ako se to širi po Evropi, neće doći i kod nas”, kazao je on.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button