Moskva tvrdi da su ukrajinski vojnici ubili 10 zarobljenika - Volim Podgoricu

Moskva tvrdi da su ukrajinski vojnici ubili 10 zarobljenika

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz sela Makajevka na kome se vidi trenutak kad grupa ukrajinskih vojnika zarobljava 10 boraca DNR koji su se odlučili da se predaju.

Na snimku se vidi trenutak predaje i kako borci izlaze iz jedne polurazrušene kuće bez oružja, a zatim ležu na zemlju dok ukrajinski vojnici drže upereno oružje u njih. U jednom trenutku, dok poslednji vojnik izlazi, navodno se otvara rafalna paljba.

Na kraju snimka se vide njihova tijela koja leže u krvi.

Ruska strana tvrdi da su zarobljenike potom ubili pripadnici 80. desantno-jurišne broigade oružanih snaga Ukrajine.

S druge strane, ukrajinska strana tvrdi da je nastradao vojnik koji je otvorio vatru i koji se odbio da se preda dok su ostali nastradali u padu minobacačke granate.

Međutim, Moskva ne vjeruje u tvrdnje Kijeva i tvrdi da je uspjela da identifikuje vojnike koji su učestvovali u navodnoj likvidaciji. Njihova imena su javno objavili uz trvdnje da su u pitanju pripadnici granične policije iz Harkova.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinska vojska namjerno ubila deset zarobljenih ruskih vojnika. Navode da ovo nije prvi i ne jedan ratni zločin već uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine.

Moskva zahtjeva od međunarodnih organizacija da osude streljanje ruskih ratnih zarobljenika i sprovedu temeljnu istragu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Njene riječi su date na sajtu agencije.

“Zahtjevamo od međunarodnih organizacija da osude ovaj stravičan zločin i da sprovedu temeljnu istragu o njemu” navodi se u poruci.

Prema njenim riječima, zapadne zemlje nisu obraćale pažnju na dokaze o okrutnim i nehumanim zločinima ukrajinske strane nad ruskim vojnicima.

“Ovakvo odobrenje američkih i evropskih kustosa čini ih saučesnicima u onome što ukrajinski neonacisti koje njeguju rade. Rusija je zauzvrat više puta ukazivala na ovaj problem svjetskoj zajednici. Oružane snage Ukrajine redovno distribuiraju video-snimke koji prikazuju njihova ubistva i mučenja. Ne govorimo samo o borcima Azova i drugim radikalnim organizacijama već o vojnom osoblju Oružanih snaga Ukrajine koji izvršavaju zvanična naređenja svojih komandanata. Njihova privrženost neonacističkoj ideologiji i sprovođenje njene principi u praksi ubjedljivo dokazuju zločinačku suštinu režima koji postoji u Ukrajini” objasnila je Zaharova.

Navodi da je naglasila da će svi počinioci i umiješani biti identifikovani i da “niko neće izbjeći odmazdu”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com